Alert online: vooral kleine bedrijven slachtoffer van cybercriminelen

digitale criminaliteit vingerafdruk op toetsenbord

Vooral kleine bedrijven zijn slachtoffer van de acties van internetcriminelen. Ruim de helft van de kleine bedrijven (52%) is geprobeerd geld of gegevens buit te maken.

Dit blijkt uit het Cybersecurity bewustzijnsonderzoek van Alert Online onder mkb’ers. Aanleiding hiervoor is de Week van de Veiligheid die van 8 tot en met 14 oktober 2018 plaatsvindt.

 

Acquisitiefraude en Phishing

Phishing en acquisitiefraude zijn hierbij de meest gebruikte methodes. Gek genoeg blijkt ook dat hoewel de dreiging toeneemt, kleine bedrijven zich juist steeds minder zorgen maken over hun digitale veiligheid.Volgens het onderzoek is dit dus onterecht.

In 2017 maakt 65% van de kleine bedrijven met een tot negen werknemers zich nog weinig zorgen over de digitale veiligheid op de zaak. In 2018 is dit percentage gestegen naar 75%.

 

Beschermen

Naar aanleiding van de uitkomsten roept minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid kleine bedrijven met klem op zich beter te beschermen tegen internetcriminaliteit. Hij deed dit bij de start van de Week van de Veiligheid.

“Steeds meer kleine bedrijven werken ook digitaal,” stelt Grapperhaus in een verklaring. “Bestellingen en betalingen worden online gedaan, bedrijfsprocessen worden aangestuurd door computers. Dat biedt kansen om makkelijker en sneller het werk te doen, maar maakt een bedrijf ook kwetsbaar.

Er hoeft maar één medewerker op een verkeerder link te klikken en het bedrijf ligt stil. Met grote financiële schade en een deuk in de reputatie tot gevolg. Daarom trek ik nog dit jaar 1,2 miljoen euro uit voor trainingen en voorlichting aan mkb’ers. Het is belangrijk dat ondernemers goede informatie krijgen welke risico’s er zijn, zodra ze weten welke maatregelen ze zelf kunnen nemen.”

 

1 op de 5 klikt op Phishing-mails

Phishing en acquisitiefraude zijn de meest voorkomende vormen van internetcriminaliteit in het bedrijfsleven. Met name kleine bedrijven zijn kwetsbaar hiervoor.

Ruim een derde (37%) van de kleine bedrijven kampte met phishingmails, waarbij de ontvanger wordt verleid op een link of bijlage te klikken. 1 op de 5 deed dat ook daadwerkelijk.

Een kwart (23%) had te maken met acquisitiefraude, ook wel bekend als spookfacturen voor diensten of producten die niet zijn geleverd. Opvallend is dat 56% van de kleine bedrijven die is geconfronteerd met internetcriminaliteit geen extra beveiligingsmaatregelen treft. Dit zijn bijvoorbeeld  virussoftware of firewall installeren of updaten, wachtwoorden complexer maken, back-ups maken of het voorval rapporteren.

“De digitale weerbaarheid van het mkb is niet goed op orde. Eén op de vijf mkb-bedrijven is al slachtoffer geworden van internetcriminaliteit,” aldus Rutger Leukfeldt, lector cybersecurity in het mkb bij De Haagse Hogeschool en senioronderzoeker cybercrime bij het NSCR. “We zien dat met name kleinere bedrijven minder vaak technische en organisatorische maatregelen treffen. Hierdoor neemt niet alleen de kans toe dat zij slachtoffer worden, maar is ook de impact groot als het mis gaat.”

 

Klein-mkb

Over een mogelijke cyberaanval op het werk maken werknemers in het klein-mkb zich het minste zorgen. 44% is daar nooit bezorgd over. Dit geldt voor 33% van de werknemers van grotere mkb-bedrijven. Daarbij geeft 53% van de werkende Nederlanders aan dat hun werkgevers automatisch back-ups maken van alle bestanden om op terug te vallen indien nodig.

44% van de werkende Nederlanders stuurt weleens werkbestanden vanuit zijn zakelijke mailbox door naar zijn privémailadres.

Vorig jaar bleek uit onderzoek van Alert Online dat ook particuliere Nederlanders zich weinig zorgen lijken te maken om hun cyberveiligheid.

Gerelateerde berichten...

X