Analoge FM op de tocht vanwege gigabit internet

De toekomst van de commerciële analoge FM is ongewis. Een nieuw speciaal adviescollege moet het kabinet over een half jaar de regering adviseren over de toekomstige verdeling van de analoge commerciële FM-frequenties. De vrijgekomen ruimte moet ten goede komen aan 5G.

De vergunningen voor die frequenties lopen in 2022 af. En dus moet staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat voor 1 september dat jaar besluiten of de vergunningen voor commerciële radio-omroepen worden verlengd of opnieuw  verdeeld. Deze termijn is eventueel te verlengen tot uiterlijk 31 december 2020.

 

Miljoenen

De ministerraad stemde afgelopen vrijdag in met de instelling van het Adviescollege. Het staat onder voorzitterschap van Henk Don (voormalig bestuurslid toezichthouder ACM). Verder bestaat het uit Annemarie Drahmann (universitair hoofddocent staats- en bestuursrecht Universiteit Leiden en expert in het verdelen van schaarse vergunningen). Verder ook Paul Rutten (lector creative business Hogeschool Rotterdam en expert op het gebied van media en creatieve industrie).

Keijzer: “Veel Nederlanders van jong tot oud luisteren graag naar radio. Dat blijkt uit het dagbereik dat nog altijd in de miljoenen loopt. Tegelijkertijd bestaan in de radiosector veel gevoeligheden en tegenstrijdige belangen in het verdelen van frequenties. Bijvoorbeeld doordat aanbieders sterk variëren in grootte of een specifieke (regionale) doelgroep hebben. Het ingestelde Adviescollege geeft het kabinet straks inzicht in goede toekomstige oplossingen.”

Er zijn drie grofweg drie opties

  1. Opnieuw veilen. Dit gebeurde ook in 2003
  2. De bestaande vergunningen opnieuw verlengen. Dit gebeurde ook al in 2011 en 2017. Voorwaarde was destijds dat de radiostations moesten investeren in digitale etherradio: DAB+ dus.
  3. De FM-band geheel afschakelen. Dat is nog wel onzeker omdat FM met name in de auto nog populair is. Verwachting is wel dat dit met de komst van DAB+ snel zal afnemen. Vanaf eind dit jaar moeten alle nieuwe auto’s namelijk standaard DAB+ hebben.

 

Afgeschakeld

Intussen wordt analoge FM op steeds meer plaatsen al wel afgeschakeld. Zo zette Belgische zusterbedrijf van Vodafone/Ziggo, Telenet in februari het signaal van analoge FM-kabelradio uit. In april gaat dat gelden voor het hele gebied van Telenet. De bandbreedte die vrijkomt gaat het kabelbedrijf gebruiken voor internet.

Dat laatste betekent dat klanten van het bedrijf van sneller internet kunnen hebben op het op DOCSIS 3.1 gebaseerde kabelnetwerk. Behalve sneller wordt het netwerk er ook stabieler van met minder kans op storingen.

De bandbreedte die analoge FM-kabelradio gebruikte is deel van een groter frequentiespectrum dat vooral gebruikt wordt voor uploadstreams. DOCSIS 3.1 wordt momenteel zowel in België als Nederland in fases ingevoerd. Dat is het zogenaamde gigabit-internet. Dit is in Utrecht, Den Haag en Hilversum inmiddels actief. Meer regio’s zullen volgen.

 

Gerelateerde berichten...