AP start onderzoek naar TikTok

tiktok logo

Dagelijks delen miljoenen kinderen en jongeren over de hele wereld talloze creatieve filmpjes via de social media-app TikTok. Sommige video’s bereiken via deze app miljoenen mensen wereldwijd. Ook in Nederland hebben veel kinderen TikTok op hun telefoon staan. Maar de privacyzorgen nemen toe.  De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) start een onderzoek.

Kinderen worden in het Nederlandse recht en in de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) beschouwd als extra kwetsbare groep. Ze zijn zich minder bewust van de gevolgen van hun handelen, juist ook bij de verwerking van hun persoonsgegevens door sociale media. De AP onderzoekt of de privacy van Nederlandse kinderen voldoende geborgd is in de TikTok-app.

 

Persoonlijke informatie

Monique Verdier, vicevoorzitter van de AP: “We zien dat ontzettend veel Nederlandse kinderen met veel plezier gebruik maken van TikTok. We doen onderzoek naar de vraag of deze app privacyvriendelijk is ontworpen en ingericht.”

Verder speelt bij de Autoriteit ook een rol hoe begrijpelijk de informatie is die de kinderen hierover krijgen. Verdier: “We kijken of de informatie die kinderen van TikTok krijgen bij het installeren en gebruiken van de app goed te begrijpen is. En of er voldoende uitleg is over hoe TikTok hun persoonsgegevens verzamelt, verwerkt en verder gebruikt.”

Het AP onderzoekt ook of toestemming van ouders vereist is wanneer TikTok persoonsgegevens van kinderen verzamelt, opslaat en verder gebruikt.

De eerste resultaten worden later dit jaar verwacht.

 

Digitaal vaardig

Intussen becijferde het CBS in maart wel dat meer Nederlandse jongeren van 12 tot 25 jaar digitaal vaardig zijn. Zij zijn ten opzichte van 2015 met name vaardiger geworden in het gebruik van internet, computers en software. Dat meldt het CBS in de jeugdmonitor.

In digitale communicatie was het aandeel jongeren in 2019 met meer dan basisvaardigheden groter dan op andere deelgebieden. Jongens en meisjes verschillen niet in digitale vaardigheden, jongeren (12 tot 25 jaar) en jongvolwassenen (25 jaar of ouder) wel.

Gerelateerde berichten...

X