AP: temperatuur meten van werknemers mag niet

twee koortsthermometers

De temperatuur meten van werknemers is overtreding van de wet AVG en mag dus niet, Ook niet als dat vanwege de coronacrisis is. Dat stelt de Autoriteit Persoonsgegevens op grond van onderzoek. Het gaat met name om twee grote bedrijven waarvan een multinational. D bedrijven worden niet bij naam genoemd.

Meteen na de crorona-uitbraak kreeg de Autoriteit veel vragen en klachten over temperatuurmetingen. Bijvoorbeeld in de horeca, winkels, fabrieken en kantoren. De AP besloot zich vooral te richten op het opmeten van de temperatuur op de werkplek.

Overtreding

Het onderzoek laat bovendien zien dat de twee werkgevers niet alleen meten maar die gezondheidsgegevens ook verwerken. En die combinatie is onder alle omstandigheden verboden. Een lichaamstemperatuur is een persoonsgegeven als deze temperatuur te herleiden is tot een specifiek persoon. Bij beide organisaties is dit zo. De organisaties kunnen namelijk achterhalen wie een normale of een te hoge temperatuur heeft.

Een lichaamstemperatuur zegt iets over iemands gezondheid. Daarom is het niet alleen een persoonsgegeven, maar ook een gezondheidsgegeven. En gezondheidsgegevens zijn bijzondere persoonsgegevens, waarvoor speciale regels gelden.

Geen uitzondering

Het is meestal verboden om bijzondere persoonsgegevens te verwerken, tenzij er een uitzondering uit de wet geldt. Een mogelijke uitzondering is als iemand uitdrukkelijke toestemming geeft. Een van de twee bedrijven vraagt direct voorafgaand aan de meting toestemming aan de werknemers om hun temperatuur op te meten. Toch geldt die toestemming niet.

Dit komt vooral omdat werknemers zich vaak onder druk gezet zullen voelen om toestemming te geven aan hun werkgever. Toestemming weigeren mag geen nadelige gevolgen hebben, terwijl een van de onderzochte bedrijven weigerende medewerkers niet naar binnen mochten.

De AP heeft beide organisaties aangespoord om zaken rond het temperatuur meten van werknemers te verbeteren. Over “enige tijd” controleert de autoriteit de organisaties opnieuw om vast te stellen of de manier van temperaturen is aangepast. Als dat niet het geval is volgen er stappen.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X