App Moet ik naar de dokter bijna 300.000 keer gedownload

Directeur van de huisartsenpost in Apeldoorn Gert-Jo van Doornik ontwikkelde een paar jaar geleden de app Moet ik naar de dokter. Het helpt beoordelen of iemand naar de dokter moet of het nog even kan aanzien.

De e-health-app is inmiddels een kleine 300.000 keer gedownload. De inmiddels bekroonde app is gratis te downloaden voor zowel Android als iOS.  Het Nederlands Huisartsen Genootschap NHG werkte mee aan de ontwikkeling en keurde de app goed. Diverse zorgverzekeraars steunen het initiatief.

 

Doktersassistente

De app komt volgens van Doornik niet in de plaats van de doktersassistente. Wel helpt twijfelende mensen op weg. Denk daarbij aan dingen als hardnekkige huiduitslag of een kind met koorts.

Van Doornik: “Iedereen twijfelt wel eens of een bezoek aan de huisarts nodig is. Vaak neemt men dan het zekere voor het onzekere en belt of gaat toch. Met de nieuwe app kunnen mensen zelf beoordelen óf en zo ja, wanneer het nodig is om een huisarts te raadplegen.”

 

Advies

Van Doornik weet uit zijn eigen werkpraktijk dat zeker 40% van de mensen die in het weekend of de nachtelijke uren de huisarts belt geen urgente klachten heeft. Uit tests bleek inmiddels dat in 70 procent van de app-gebruikers het advies dat de app geeft, inmiddels opvolgt.

De app houdt rekening met zowel mannen als vrouwen. Wie de app opstart klikt op man of vrouw en vervolgens op het lichaamsdeel waar de klacht zit. Via een reeks vragen die je met ja of nee kunt beantwoorden komt de gebruiker bij het advies.

 

E-Health

De ontwikkeling van de app heeft zijn oorsprong in het beleid dat onder oud-minister van Volksgezondheid, Edith Schippers, van start ging. Zij stelde tijdens haar regeerperiode een aanzienlijk bedrag beschikbaar voor e-health. De ontwikkeling van deze app heeft daarvan geprofiteerd.

De volgende stap is volgens van Van Doornik een chatbot. De bedoeling is gebruikers die alsnog twijfelen verder op weg te helpen. Ook een aansluitende videochat met de huisarts of beschikbaarheid in andere talen, zijn wensen die van Doornik vervuld wil zien.

 

Gerelateerde berichten...

X