App van startup herkent vijftig huidziekten

gekleurde handdruk

Een app die met een nauwkeurigheid tot 95% diverse huidziekten herkent. Een Nederlandse startup zegt dat te kunnen doen met een app. Aan de hand van foto’s kan de toepassing zeker vijftig huidziekten herkennen. Het gebruik ervan is gedeeltelijk gratis.

Deze Skinive-app is momenteel beschikbaar in de talen Engels, Duits, Russisch, Frans, Spaans, Hindi, Bangla en, Filipijns in de App Store en de Google Play Store. Tot nu toe kun je in de VS en Canada de app nog niet gebruiken. Het gaat om ziektes als melanoom, acne, wratten, moedervlekken, eczeem of psoriasis.

De bedenkers willen met de app helpen bij vroegsignalering van huidziekten. De bedoeling is dat gebruikers wekelijks de huid van het hele lichaam zelf te onderzoeken en eventuele veranderingen vast te leggen. Met de mobiele toepassing kunt je aan de hand van de foto een inschatting maken van het risico op ziekten.

Database

Kirill Sokol, Skinive-oprichter/CEO van het bedrijf benadrukt dat Skinive geen diagnoses stelt, maar het risiconiveau beoordeelt en de waarschijnlijkheid van de ziekte bepaalt.  “De bedoeling is om mensen over de gezondheid van de huid voor te lichten, en het zou net zo’n goede gewoonte moeten zijn als tandenpoetsen. Hoe eerder een probleem wordt ontdekt, hoe succesvoller en goedkoper de behandeling zal zijn.”

De app vergelijkt de foto’s van gebruikers met een grote databases van huidfoto’s. Daarmee is de kunstmatige intelligentie-algoritme getraind. Huisartsen, dermatologen en schoonheidsspecialisten deden de eerste tests. In die periode werden meer dan 650.000 verschillende huidpathologieën en tienduizenden ziekten geïdentificeerd. Op basis van deze onderzoeken kreeg de app certificering van in de Europese Unie.

Tijdens de registratie in de Skinive-applicatie moet de gebruiker geslacht, geboortejaar en huidtype opgeven en een van de zes voorgestelde kleurtypes van je huid kiezen. Die gaan van Keltisch en Europees met lichte huid tot Indonesisch en Afro-Amerikaans. De kwaliteit van de neoplasmafoto die door de gebruiker met de applicatie is gemaakt, is belangrijk. Helder natuurlijk licht, geen onnodige objecten in het frame, maximale vergroting en na een paar seconden gegevensverwerking krijgt de gebruiker het resultaat.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...