Apple komt met betaaldienst Apple Pay

Als het aan Apple ligt komt er een einde aan het op zak hebben van allerhande betaalpassen. De nieuwe betaaldienst Apple Pay gaat ervoor zorgen dat betalen sneller, handiger en veiliger wordt. Hiertoe krijgt de nieuwe iPhone 6 een NFC-chip die mobiel betalen via internet en in fysieke winkels mogelijk maakt.

De iPhone wordt hiervoor uitgerust met software die een vingerafdruk kan lezen en een chip voor zogeheten ‘near field communication’. Bezitters van de nieuwe iPhone kunnen straks hun aankopen eenvoudig afrekenen door de iPhone voor een betaalterminal te houden, of een vingerafdruk te scannen.

CEO Tim Cook liet eerder al weten ‘betalingen’ te zien als een massamarkt, waarin het huidige systeem van plastic betaalkaarten achterhaald is. Apple bezit de creditcardgegevens van het merendeel van haar 600 honderd miljoen gebruikers met een iTunes-account. Onlangs overwoog Apple het bedrijf Square over te nemen, een startup die zich richt op het doen van aankopen via mobiele telefoons. Apple zou nu met Paypal in gesprek zijn over samenwerking. Ook gaan er geruchten dat Apple hooggeplaatste medewerkers uit de betalingsindustrie wil aantrekken om het nieuwe platform vorm te geven en te managen.

De dienst beperkt zich voorlopig tot de VS waar dagelijkse 12 miljard dollar aan transacties plaats vindt. Inmiddels zouden er contracten zijn getekend met de grote credit card maatschappijen en enkele banken. Hierdoor kunnen gebruikers hun bankrekening of creditcard koppelen aan Apple Pay, zodat ze zonder pincode of pinpas kunnen betalen. Ook grote ketens als Walgreens, ToysRus, Staples, McDonals, Subway en dienstverleners als Groupon en Uber zouden afspraken hebben gemaakt om betalingen met ApplePay te accepteren.

Verwacht wordt dat Apple een speciale API uitbrengt waarmee ontwikkelaars eigen apps kunnen bouwen. Op die manier kunnen dienstverleners, zoals bijvoorbeeld vliegtuigmaatschappijen, een eigen app maken waarmee klanten direct boekingen kunnen verrichten.

 

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...