Artsen VS betwijfelen betrouwbaarheid hartfilmpje Apple Watch

Artsen in de VS hebben serieuze vraagtekens bij de betrouwbaarheid van het hartfilmpje van de Apple Watch. Gebruikers kunnen die sinds een paar maanden maken met de nieuwe Apple Watch 4.

Op techblog the Verge zegt cardioloog Gregory Marcus van de University of California in San Fransisco dat de resultaten ervoor kunnen zorgen dat gezonde mensen zich onterecht zorgen gaan maken. Meer data is niet altijd beter, zo stelt de arts.

Gebruikers van de Apple Watch 4 kunnen na 30 seconden meten een melding krijgen of ze risico lopen op een hartaandoening. Is dat het geval kunnen ze het hartfilmpje delen met een arts. Deze functie is in de VS al wel maar In Nederland nog niet beschikbaar.

 

Zorgen

Marcus maakt zich in the Verge vooral zorgen om de zogenaamde ‘valse positieven’. Op termijn gaat dat volgens de arts zorgen dat mensen zich onterecht zorgen maken en voor niets de huisarts bezoeken.

Over de precisie van de gebruikte ECD’s zijn minder zorgen, hoewel ook daarover nog niets definitief duidelijk is. Helder is al wel dat de uitslagen van het ziekenhuis stukken beter zijn.

Verder denkt Marcus dat de meeste gebruikers van de Apple Watch veel jonger zijn dan de menen die het meeste risico lopen op hartkwalen. “We hebben niet kunnen ontdekken dat de voordelen groter zijn dan de nadelen, zeker niet bij mensen die toch al weinig risico lopen op een hartkwaal. We bevelen gebruik van deze app dan ook niet aan, zeker niet voor deze groep.”

Ook hoogleraar Seth Landefeld aan de University of Alabama in Birmingham en lid van de U.S. Preventive Task Force valt zijn collega bij. Landefeld stelt bovendien dat een eventuele behandeling, als er geen kwaal bestaat, gevaarlijk kan zijn.

 

Winstwaarschuwing

De commentaren komen nadat Apple een winstwaarschuwing afgaf vanwege de tegenvallende verkopen van iPhones. Het bedrijf had ook al eerder laten weten zich meer te willen toeleggen op de zogenaamde health tech. De ECD die op de Apple Watch draait is een van de toepassingen waarop het bedrijf zich meer wil toeleggen.

Naast zorgen om de gezondheid maakt een grotere groep mensen zich zorgen om de privacy van de gebruikers. Via Apple-devices, en dan met name via het besturingssysteem van iPhones en iPads toegang te hebben tot de eigen medische dossiers. De gebruiker krijgt via die toegang alle medische gegevens in een overzicht gepresenteerd.

Uiteindelijk wil Apple het mogelijk maken dat medische gegevens van iPhone-gebruikers gedeeld kunnen worden met ontwikkelaars van gezondheids-apps. In de VS werken al meer dan vijfhonderd zorginstellingen hieraan mee.

 

Gerelateerde berichten...

X