ASML wil capaciteit na 2025 vergroten

Rutte bezoekt chipmachinefabrikant ASML

Chipmachinefabrikant ASML denkt dat ze hun productiecapaciteit na 2025 flink kunnen vergroten. Dat zegt het Veldhovense bedrijf in een toelichting bij de kwartaalcijfers over de eerste drie maanden van dit jaar.

Die cijfers zien er rooskleurig uit. Onder andere op basis daarvan kan de capaciteit hoger worden dan dat het bedrijf vorig jaar op de beleggersdag kon melden.

De cijfers van het bedrijf voorspellen de komende jaren flinke groei. Zo verwacht het bedrijf in het tijdvak 2020-2030 per jaar een groei van ongeveer elf procent. Wat de voorspellingen gaan zijn voor de jaren erna is nog niet concreet, maar ook dat ziet er zonnig uit. Na de zomer moeten die cijfers naar buiten komen.

Marge en orders

Het bedrijf haalde in het eerste kwartaal zeven miljard euro aan orders binnen. Ongeveer 2,5 miljard euro daarvan kwam voor rekening van de nieuwe euv-technologie, met name de zogeheten  ‘euv 0,33 numerical aperture-systemen’ en de ‘multiple 0,55 numerical aperture-systemen’.

Uit de cijfers blijkt dat zeker een derde van de omzet van ASML door orders uit China kwam. De totale brutomarge kwam mede daardoor uiteindelijk op 49 procent te liggen.

Het bedrijf verwacht voor het tweede kwartaal van dit jaar 5,1 tot 5,3 miljard euro omzet. Voor het hele jaar zal dat volgens schattingen neerkomen op een omzetgroei van ongeveer twintig procent. Vanwege de grote chiptekorten wil het bedrijf dat geld dus vooral gaan steken in de productie van meer en efficiëntere chipmachines.

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...

X