AT wordt Rijksinspectie Digitale Infrastructuur

Gebouw Agentschap Telecom Groningen

Het Agentschap Telecom gaat vanaf januari Rijksinspectie Digitale Infrastructuur heten. Dat zegt de toezichthouder tegen AG Connect. Het AT vindt de benaming ‘agentschap’ niet meer passend omdat ze momenteel veel meer toezichtstaken hebben.

Bovendien vindt ook bij het AT een verschuiving in aandachtsgebied plaats naar IT-netwerken digitale vormen van telecommunicatie. Bovendien groeit het aantal opdrachtgevers in deze sector nog steeds gestaag.

De focus van het toekomstige RDI gaat volgens de instantie bovendien verder verder schuiven richting digitale veiligheid. De toezichtfunctie houdt dan ook in toetsing van de betrouwbaarheid en veiligheid van netwerken, veilig internetgebruik en toetsing van de veiligheid van smart devices.

Huidige taken blijven

Het AT blijft de huidige taken er wel bij doen, al is ook daar al een tijd een verschuiving zichtbaar. Zo neemt het CBR de examens voor bijvoorbeeld marifonie over van het AT.

De verschuiving en de nieuwe naam maken deel uit van een verschuiving die al langer gaande is. Deze zomer werd bijvoorbeeld al duidelijk dat nieuwe IT-producten en diensten van de overheid niet meer van start gaan zonder controle vooraf bij het Agentschap Telecom en de AIVD. Ze kijken vooral mee bij het certificeren van IT-producten en -diensten die zowel overheid, vitale sectoren en bedrijfsleven gebruiken. De samenwerking is een voortvloeisel van de Uitvoeringswet cyberbeveiligingsverordening. Deze wet regelt de nationale uitvoering van de Europese cyberbeveiligingsverordening.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...