Atos diep in rode cijfers

Atos

De jaarcijfers van IT-bedrijf Atos schrijven diep rood. Dat bleek dinsdag bij de presentatie ervan. Het Franse IT-bedrijf moest vorig jaar vanwege tegenvallende resultaten miljarden afschrijven, terwijl de kosten van de schulden stegen met tientallen miljoenen.

Overheidsinstellingen, vaak klanten van het bedrijf, zijn al bezig met noodscenario’s. Vooral Defensie, die met systemen van Atos werkt aan nieuwe IT-infrastructuur, en de Sociale Verzekeringsbank (SVB), waar de IT van Atos zorgt voor de uitkering van AOW en kinderbijslag, komen flink in de problemen als Atos kopje onder gaat.

Het gaat al jaren niet goed bij de Franse IT-reus. Vorig jaar stootte het bedrijf daarom al twee divisies af. Het ene deel ging naar de Tsjechische miljardair Daniel Kretinsky en het tweede zou worden verkocht aan vliegtuigconcern Airbus. Maar beide deals bleken bij de presentatie van de jaarcijfers echter ook niet door te gaan.

Terwijl het bedrijf druk is met vinden van nieuwe gegadigden, onderhandelt het bedrijf met banken om de miljardenschuld van het bedrijf op te lossen. Volgens de topman zou er in juli een reddingsplan moeten liggen.

Aandelen

Dat stelt beleggers echter allesbehalve gerust. De koers van de aandelen van het bedrijf zakte dinsdagmiddag meteen al met zes procent. Dat komt bovenop de koersval van 97 procent sinds februari 2020.

Volgens dagblad NRC zijn Defensie en SVB in gesprek met de Franse techreus. SVB houdt volgens de krant rekening met nemen van “passende maatregelen” voor als de leverancier omvalt. Defensie “sorteert voor op mogelijke uitkomsten door – met andere marktpartijen – te werken aan alternatieven.”

Aan de andere kant laat Atos aan NRC weten dat het de dienstverlening gewoon zal voortzetten, zeker in ons land omdat de Nederlandse tak gezond zou zijn. Intussen heeft de Nederlandse houdstermaatschappij nog geen cijfers laten zien over 2023. De jaren ervoor waren er wel flinke verliezen vanwege afschrijvingen op activiteiten buiten Nederland. De overheidsinstellingen zijn daardoor allesbehalve gerust.

De Franse overheid ziet Atos als cruciaal bedrijf is en willen het bedrijf niet opgeven. In dat zit het bedrijf nog veel dieper in essentiële systemen dan in Nederland.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...