2min Personeel

Atos gered door OnePoint

Atos gered door OnePoint

Softwarebedrijf Atos is gered. De groep rond het Franse it-bedrijf  Onepoint gaat de noodlijdende it-dienstverlener redden.

Atos beheert in Nederland een aantal kritieke overheidssystemen, en dus is de redding van het bedrijf goed nieuws. De Sociale Verzekeringsbank SVB gebruikt Atos voor uitkering van volksverzekeringen en kinderbijslag. En ook de ict-systemen van het Openbaar Ministerie,  Justitie, Defensie en Politie draaien op software van Atos.

Vakbond FNV is blij met de resultaten. De vakbond is al meer dan een jaar met Atos in gesprek over het achterblijven van het salaris. Uit een eerder salarisonderzoek bleek dat medewerkers in de periode 2011-2021 2% loonsverhoging kregen, terwijl de inflatie 16% was. Dit was nog vóór 2022 toen de inflatie met meer dan 10% steeg.

Dat betekent niet dat alle vragen nu beantwoord zijn. Vooral de plannen van Onepoint-topman David Layani voor de delen van Atos buiten thuisland Frankrijk. Wel lijkt het erop dat het hele bedrijf bij elkaar blijft. Er zouden dus geen plannen liggen om onderdelen af te stoten. De 1.150 medewerkers van Atos-outsourcer Tech Foundations en 1.550 medewerkers van data- en cloudsecuritydochter Eviden kunnen dus opgelucht ademhalen. Het plan dat de Tsjechische bedrijvensaneerder Daniel Kretinsky als reddingsplan op tafel legde, gaat dus definitief niet door. In dat plan zouden de twee Nederlandse onderdelen gescheiden worden van de hoofdvestiging.

Intussen wil de FNV dat het bedrijf goede arbeidsvoorwaarden gaat vastleggen in een echte CAO. Tot nu toe was het bedrijf alleen bereid een AVR- regeling af te sluiten.

Lees ook: