Autisme-app op iPhone voor kinderen werkt, blijkt uit onderzoek

Een autisme-app voor op de iPhone die tekenen van autismestoornissen kan onderscheiden bij jonge kinderen blijkt te werken volgens onderzoek. Deze week werd het gepubliceerd in npj Digital Medicine.

Het Amerikaanse Duke Center for Autism and Brain Development liet het uitvoeren. Zeker 1.750 gezinnen met kinderen tussen 1 en 6 jaar namen eraan deel.

 

Gegevens

Na analyse bleek dat bijna 90 procent van de data die de app opleverde daarvan relevante gegevens waren.

De app is volgens zowel zorgverleners als ouders eenvoudig in gebruik. Daarnaast zou de app ook waardevolle wetenschappelijke gegevens opleveren.

De gratis app komt uit de stal van ResearchKit. Dit is het open source ontwikkelaarsplatform van Apple. De app werkt via de selfie-camera.Terwijl de kinderen kijken naar speciaal ontwikkelde films, kunnen ouders met de selfie-camera hun reacties filmen.

Deze video’s en de reacties van het kind komen terecht in speciale gedragssoftware die het verder analyseert. Op deze manier kwamen de relevante onderzoeksgegevens ook boven water.

Algoritme

Zo is er een film waarin luchtbellen over het scherm zweven. Terwijl het kind ernaar kijkt wordt er via een algoritme in de app gekeken naar het kind zelf. Bijvoorbeeld naar de gezichtsuitdrukkingen. Met name tekenen van vreugde zijn hierin belangrijk.

Een van de uitkomsten van de studie was dat kinderen met vermoedelijke symptomen van autisme minder vreugde lieten zien bij onder andere het luchtbellenfilmpje. De videoanalyses werden vervolgens getoetst aan de scores van het eigen programma van het Duke Center.

De resultaten zijn een opsteker voor het E-health-programma van de techreus. Er zijn bijvoorbeeld apps om makkelijker te communiceren die meer structuur in de dagindeling aanbrengen.

Apple wil binnenkort medische gegevens delen met ontwikkelaars van E-health-apps. Verder is ook het plan det medische gegevens via de telefoon toegankelijk worden. Of de reslutaten van dit onderzoek daarbij een rol gaan speken is niet duidelijk.

Gerelateerde berichten...

X