Bediening producten smart home vooral via smartphone

smart home

Naast een slimme thermostaat of misschien een energiemeter zijn smart home producten nog niet echt doorgedrongen in Nederland. En vier op de tien gebruikers van dit soort producten doet de bediening ervan via de telefoon. Men laat de bediening op de apparaten of de spraakbesturing links liggen. Dat blijkt uit de Smart Home Monitor van het onderzoeksbureau Multiscope.

Wel groeit de groep mensen die dergelijke producten thuis hebben.  Maar als centraal besturingssysteem kiest 39 procent van de gebruikers voor een app van het product op de telefoon. Slechts acht procent gebruikt een afstandsbediening van het apparaat en zeven procent pakt de tablet.

Spraak

Het grootste deel van de 6.300 respondenten van het onderzoek gebruikt ook de  spraakbesturing van de slimme apparaten niet of nauwelijks. Het is zelfs zo dat 32 procent van de mensen negatief staat tegenover commando’s via spraak. 45 procent is neutraal en 22 procent is juist positief over spraakbesturing. Deze laatste zijn vooral mannen en mensen tussen de 18 tot 49.

Zeker 42 procent van de Nederlandse huishoudens heeft al wel een of meer smart home producten. Slimme thermostaten en speakers zijn het populairst met respectievelijk 21  en 19 procent. Daarna komt de verlichting met 17 procent en schakelaars met 13 procent. Beveiligingscamera’s zijn de hekkensluiter met 10 procent.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X