Bedrijven gebruiken technologie om personeelstekorten aan te vullen

technologie

75% van de Nederlandse organisaties zoekt naar nieuwe manieren om werk te verrichten dat voorheen door mensen werd gedaan. Dit, vanwege aanhoudende tekorten aan gespecialiseerd personeel. Door de krapte op de arbeidsmarkt hebben investeringen in technologie prioriteit en verandert de houding ten opzichte van IT in de directiekamers. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Rackspace Technology

Ruim de helft (58%) van de Nederlandse bedrijven ziet zicht gedwongen het personeelsbestand in te krimpen. Men doet dit met behulp van technologie. Arbeidsplekken op de IT-afdeling komen waarschijnlijk als eerste in aanmerking voor automatisering, zegt 66% van de respondenten. Daarnaast betreft dit activiteiten binnen de klantenservice (61%), bedrijfsvoering (61%), HR en administratie (57%) en verkoop en marketing (56%).

Cruciale rol technologie

Binnen de directiekamers groeit het besef dat technologie een cruciale rol speelt bij het verbeteren van de prestaties en het opvullen van personeelstekorten. Mede daarom verhoogt 65% van de Nederlandse bedrijven de IT-investeringen, ondanks het huidige economische klimaat.

Volgens 58% van de respondenten moet technologie vooral de efficiëntie van de organisatie verhogen, bijvoorbeeld door infrastructuur naar de cloud te verplaatsen. De reden voor het verhogen van de investeringen strekt zich echter ook uit tot personeelszaken. Nederlandse bedrijven investeren nu bijna 1,25 keer zoveel geld in functies die door technologie worden uitgevoerd dan in functies die door mensen worden uitgevoerd.

IT-vacatures lastig in te vullen

Dit weerspiegelt de uitdagingen waar organisaties mee worstelen vanwege de krapte op de arbeidsmarkt. Bedrijven hebben moeite met het invullen van IT-vacatures (63%) en met het behouden van IT-personeel (66%).

Directies willen het tekort aan personeel oplossen met technologie en zijn ook bereid daar meer geld in te steken. Dit wordt gestimuleerd door het groeiende vertrouwen dat zij hebben in het rendement van dergelijke investeringen. 61% van de respondenten erkent dan ook dat het behaalde rendement op IT verdere uitgaven aanmoedigt.

Directies stellen tegenwoordig ook andere eisen aan alle medewerkers, niet alleen aan IT-personeel. Nagenoeg alle (93%) Nederlandse deelnemers aan het onderzoek verwachten inmiddels dat niet-technisch personeel over een zekere mate van technische vaardigheid beschikt, ongeacht of dit bij hun functieomschrijving hoort.

Gerelateerde berichten...