Belgisch coronalab plat door ransomware

laboratorium coronalab

Het Belgische coronalab Algemeen Medisch Laboratorium (AML) in Antwerpen ligt sinds gisteren plat door een aanval met ransomware. Het lab voert normaal gesproken per dag zeker drieduizend tests uit.

De aanvallers lukte het om het operationele systeem van het lab te versleutelen. Ze eisen nu een flink bedrag aan losgeld voor de ontsleuteling. Het parket van Antwerpen bevestigt de aanval met gijzelsoftware tegenover VRT NWS.

In plaats van losgeld te betalen stapte het Antwerpse coronalab naar de Computer Crime Unit van de Belgische politie. Zij bekijken de zaak verder.

Vijf procent

De productie van het lab is goed voor vijf procent van de totale Belgische testcapaciteit. Het netwerk is intussen van de rest losgekoppeld. het ICT-team is nu bezig om te kijken wat er precies versleuteld is, want afgezien van de operationele systemen is dat is nog niet helemaal duidelijk. Het vermoeden is dat bij de buitgemaakte data geen patiëntengegevens zitten.

Wie er achter de aanval zit is ook nog niet duidelijk. De Computer Crime Unit van de Belgische politie is intussen een onderzoek gestart. Totdat de hele kwestie is opgelost blijft het lab buiten bedrijf.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X