Bij 5G-symbool smartphone vaak nog 4G-verbinding

6g 5g

Veel smartphones met 5G-abonnementen blijken onder water toch een 4G-verbinding te hebben. In veel gevallen ziet de gebruiker het 5G-symbool, terwijl er in werkelijkheid sprake is van een 4G-verbinding.

Het gaat om abonnementen van Vodafone of T-Mobile. Dat blijkt uit onderzoek van techblad Tweakers. Bij KPN gebeurt het ook, maar daar komt het minder frequent voor.

Bij telecomprovider T-Mobile gaat het om ruim 73 procent van de gevallen waarin de klant wel een 5G-symbool ziet er in werkelijkheid een 4G-verbinding is. Bij Vodafone was hiervan bij ruim 54 procent van de verbindingen sprake. Bij KPN was dat 50 procent.

Richtlijn

De providers ontkennen het niet. Ze zeggen te werken volgens een richtlijn van de wereldwijde branche- en koepelorganisatie GSM Association. Daarin staat dat een provider een 5G-symbool mag weergeven als een smartphone en een zendmast waarmee de telefoon verbinding maakt 5G ondersteunen.

Dat hoeven dus niet alle masten in de omgeving te zijn en het hoeft in werkelijkheid ook geen 5G te zijn. Ook al is er sprake van een 4G-verbinding, mag de provider toch bovenin de telefoon 5G zetten.

Dit verschijnsel heet spectrumdelen. Hiermee kun je 5G-technologie gebruiken via bestaande frequenties van bestaande masten. Wie binnen het dekkingsgebied zit en een geschikt toestel heeft kan vanaf dan gebruikmaken van 5G. Daarbuiten valt het toestel vanzelf terug op 4G op de bestaande infrastructuur.

Ondanks dat heeft 5G al wel voordelen. Het biedt meer capaciteit, stabiliteit en nieuwe mobiele toepassingen. Ook nu zijn ze bedoeld voor overheid, bedrijfsleven en individuele consumenten. Het opent nieuwe perspectieven voor sectoren, zoals smart farming, de medische zorg, slimme steden en voor meer groei van het  Internet of Things (IoT).

Uitgerold

Het ‘echte’5G, met bijbehorende masten die deze frequenties aankunnen, is nog niet volledig uitgerold in Nederland. Alle Nederlandse 5G-netwerken zijn daarom nog niet standalone. Dat betekent dat de backbone nog altijd via 4G loopt. Zowel de telefoon als de zendmasten maken nog steeds via 4G-frequenties verbinding.

Het onderzoek leverde ook op dat het soort telefoon dat de beller gebruikt ook veel uitmaakt. Zo blijkt dat de Samsung Galaxy S20 in helemaal niet onterecht 5G in het scherm liet zien. De Motorola Moto G 5G Plus doet dat in minder dan de helft van de keren. De Xiaomi Mi 10 Lite liet juist weer vaker onterecht 5G zien. De OnePlus Nord liet juist nooit terecht 5G in het scherm zien.

Tweakers heeft het probleem inmiddels voorgelegd aan de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Een woordvoerder meldt aan het blad dat ze de meldingen gaan bekijken. Daarna beslissen ze of, en zo ja wat, ze er eventueel mee gaan doen.

 

Gerelateerde berichten...