Eind juli 5G-dekking in heel Nederland met spectrumdelen

5G antennemast 5G-frequenties

Dinsdag startte telecomprovider Vodafone met de uitrol van 5G-dekking in ruim de helft van Nederland door middel van spectrumdelen. Eind juli is dit beschikbaar in heel Nederland. Dat maakte het bedrijf deze week bekend.

Volgende week al kunnen de eerste gebruikers met een geschikt toestel ermee aan de slag. Het bedrijf maakt gebruik van spectrumdelen waardoor je 5G-technologie kunt gebruiken via bestaande frequenties van bestaande masten.

Wie binnen het dekkingsgebied zit en een geschikt toestel heeft kan vanaf dan gebruikmaken van 5G. Daarbuiten valt het toestel vanzelf terug op 4G op de bestaande infrastructuur.

5G biedt meer capaciteit, stabiliteit en nieuwe mobiele toepassingen. Ook nu zijn ze bedoeld voor overheid, bedrijfsleven en individuele consumenten. Het opent nieuwe perspectieven voor sectoren, zoals smart farming, de medische zorg, slimme steden en voor meer groei van het  Internet of Things (IoT).

Ter voorbereiding waren er al sinds begin maart 5G-toestellen en abonnementen verkrijgbaar. Bestaande abonnementen kregen een add-on. Geschikte toestellen zijn momenteel bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S20 5G, S20+, S20 Ultra en Oppo Find X2 Pro.

 

Spectrumdelen

Het bedrijf start met 5G via de huidige frequenties en reeds bestaande antennes. Er zijn in Europees verband specifiek voor 5G drie nieuwe frequentiebanden afgesproken: 700 megahertz, 3,5 gigahertz en 26 gigahertz. Deze zijn in Nederland nog niet beschikbaar.

De nieuwe 5G-technologie is echter evengoed toepasbaar in andere frequentiebanden, waarvoor al vergunningen voor mobiele communicatie zijn verleend. Zo kun je 5G-technologie toepassen in bestaande 4G frequentiebanden. Beide protocollen blijven naast elkaar bestaan en voorlopig hoeft het dus niet over nieuwe telefoonmasten te gaan. Nieuwe masten zijn nu dus nog niet nodig.

Spectrumdelen ofwel ‘Dynamic Spectrum Sharing’ (DSS) zorgt dat een toestel hetzelfde spectrum gebruikt voor zowel 4G als 5G-verbindingen. Dit is als ‘twee talen’ die in dezelfde frequentieband worden gesproken. Het slimme netwerk kiest daarbij razendsnel voor 4G of 5G, afhankelijk van de mogelijkheden van het toestel. Buiten 5G-dekkingsgebied schakelt een toestel automatisch naar 4G. Zo heeft de klant altijd de beste verbinding.

 

Snelheid

5G zorgt voor een betere gebruikservaring doordat de reactietijd en downloadsnelheid verder verbeteren. De snelheden die de gebruiker daadwerkelijk ervaart, zijn afhankelijk van diverse factoren zoals de drukte op het netwerk, locatie, bereik en de specifieke telefoon.

De reactietijd (zogenaamde latency) zal met zo’n 30 procent verbeteren. Dit gaat van gemiddeld rond de 30 milliseconden op 4G tot onder 20 milliseconden op 5G. De downloadsnelheden die 5G in dit bestaande spectrum kan bieden lopen op tot maximaal 1Gbps, wat ruim boven de maximale 350Mbps van de huidige 4G abonnementen ligt. In het begin zal in de praktijk deze datasnelheid gemiddeld tien procent hoger zijn.

 

Gerelateerde berichten...

X