Bijna helft Nederlanders gebruikt accessibility-opties op hun telefoon

Man houdt telefoon dichtbij de ogen. Toegankelijkheid, accessibility VIP

Bijna de helft van de Nederlanders gebruikt accessibility-opties op hun telefoon. Dat is veel meer dan verwacht. Dit blijkt uit het eerste grootschalige Nederlandse onderzoek naar gebruik van toegankelijkheidsfuncties van mobiele apps.

Zeker 43% van de onderzochte mensen gebruikt één of meer toegankelijkheids­instellingen op hun telefoon. De vaakst gebruikte functie blijkt het aanpassen van de tekstgrootte te zijn met 33%. Instellen van de donkere modus doet 27%. Ook bij andere onderzochte accessibility-opties blijkt dat ze ver buiten de groep van mensen met een beperking worden gebruikt. Dat geldt bijvoorbeeld instellen van vette tekst en verminderde transparantie.

4,5 miljoen

Het onderzoek van Techbureau Q42 vond het afgelopen jaar plaats onder ruim een miljoen Nederlanders.  Dat bijna de helft van de onderzochte mensen één of meer toegankelijkheids­opties heeft ingeschakeld is is veel meer dan verwacht. Zeker als je zou afgaan op het aantal Nederlanders met een aantoonbare beperking. Momenteel zijn er 4,5 miljoen mensen met een aantoonbare beperking in ons land. Dat is ruim een kwart van de bevolking.

Het kwantitatieve onderzoek vond plaats onder ruim één miljoen unieke iPhone-gebruikers. De controles vonden plaats in overleg met een paar grote Nederlandse apps. Daarbij werd volledig anoniem gecheckt welke accessibility-opties gebruikers aan hebben staan op hun telefoon. Naast dit kwantitatieve onderzoek zijn er bijna 300 respondenten ondervraagd naar het gebruik van bepaalde hulpopties op hun telefoon.

Het onderzoek vond sinds medio 2020 doorlopend plaats. Later dit jaar vindt een zelfde onderzoek plaats onder Android-gebruikers. Ook dat gaat om grote aantallen.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X