BIT schiet Nationaal Meldkamersysteem af

meldkamer alarmnummer 112 Nationaal Meldkamersysteem

De plannen voor een Nationaal MeldkamerSysteem kunnen de prullenbak in. Het Adviescollege ICT-toetsing BIT, laat in een vernietigend rapport namelijk geen spaan heel van de politieplannen voor een meldkamer voor alle hulpdiensten. Dat betekent dat de vervanging van het huidige Geïntegreerd Meldkamer Systeem (GMS) nog langer gaat duren.

Dit zogeheten NMS-project van de Landelijke Meldkamer Samenwerking (LMS) moet zorgen dat politie, brandweer, veiligheidsregio’s, ambulancezorg en de Koninklijke Marechaussee straks samen een goed systeem hebben voor de afhandeling van 112-meldingen. Het huidige systeem voldoet niet meer, maar een nieuwe is nog niet beschikbaar. Het NMS-project zou dit moeten regelen.

Maar dat gaat nog even duren, volgens het Adviescollege. Het plan dat nu op tafel ligt is volgens het rapport een standaardproduct dat helemaal niet past bij alle partijen die er gebruik van moeten maken. Het risico ligt op de loer dat het systeem ofwel nooit in gebruik komt, ofwel dat sommige hulpdiensten het straks niet kunnen gebruiken.

Verder vindt het BIT de manier van aanbesteding ongeschikt en de geplande realisatie en implementatie onbeheersbaar. De beoogde planning is niet niet realistisch en de begroting onzeker, omdat de schatting van de kosten uit een raming van een paar jaar geleden komt.

Het enige dat er volgens het Adviescollege op zit is het hele meldkamersysteem inclusief de aanbesteding opnieuw op te starten. Daarbij moet de politie goed letten op gebruiksvriendelijkheid voor alle diensten.

Gewaarschuwd

Volgens het rapport heeft de politie het aan zichzelf te danken dat het project vertraging oploopt. Leveranciers hadden eerder al waarschuwingen gestuurd naar de plannenmakers. De bedrijven die belangstelling toonden om het systeem te gaan bouwen, hadden meteen al flinke bezwaren, en dat gebeurde al aan het begin van het traject.

Volgens het rapport verwerkte de politieleiding die bezwaren niet in de uiteindelijke offerteaanvraag, waardoor je het risico loopt dat geen enkel bedrijf in staat is om aan de eisen te voldoen, of dat de politie kiest voor een partij die het plan helemaal niet kan waarmaken.

In het rapport wordt ook duidelijk dat de cruciaal geachte informatie-uitwisseling met andere diensten, slecht is uitgewerkt, met name in de ict-architectuur die dit moet ondersteunen. De waarschuwing is daarom ook dat er uiteindelijk een onwerkbaar systeem in de lucht komt.

Beperkte kennis

Sinds begin dit jaar is de Landelijke Meldkamer Samenwerking (LMS) een zelfstandige eenheid van de politie. Het Adviescollege is nu bang dat zij het meldkamerproject niet aankunnen, omdat ze straks, maast het op handen zijnde nieuwe systeem ook het oude nog in de lucht moeten houden. De dienst heeft de capaciteiten en de kennis niet voldoende in huis om dit te kunnen waarmaken.

Lees ook:
  • Adviescollege: Common Highway Agency Rijkswaterstaat Model rammelt
  • Formele compliance het belangrijkst en vaak niet goed geregeld

Gerelateerde berichten...