BIT: UWV moet datawarehouse snel herstructureren

UWV vlag

Het nieuwe datawarehouse van het UWV, de Datafabriek, klopt van geen kant en moet helemaal anders. Dat stelt het Bureau ICT-toetsing (BIT) in een vernietigende conclusie. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid informeert de Tweede Kamer erover in een brief.

Zoals het nu gaat duurt het waarschijnlijk nog minstens zes jaar voordat de verouderde datawarehouses van nu helemaal vervangen kan worden. Het UWV heeft de handschoen inmiddels opgepakt en gaat het hele project op korte termijn herstructureren. Ze gaan onder andere agile werken.

Onderzoek

Het Bureau ICT-toetsing (BIT)  deed tussen januari en mei 2020 onderzoek naar het UWV-project Datafabriek. Het bureau keek hoe het UWV werkt aan het vervangen van de huidige datawarehouses en de realisatie van het Data Integratie Magazijn (DIM) in het project Datafabriek.

De bedoeling is dat het UWV beter in staat is om zowel de kwaliteit van de bedrijfsprocessen beter te ondersteunen als de informatievoorziening aanzienlijk te verbeteren. Zowel BIT als het UWV zijn er beiden in elk geval over eens dat de bestaande datawarehouses snel uitgefaseerd moeten worden.

Het BIT vindt dat het UWV de aansturing van het datawarehousingproject centraler moet. Alleen zo krijgt het UWV meet zicht en grip op de uitvoering van haar taken. Dat betekent dat de directeur Gegevensdiensten directe opdrachten gaat geven aan de andere directeuren van de dienst. Verder krijgt de projectleiding snel meer bevoegdheden.

Hiaten

Het BIT-rapport staat bol van de gevonden hiaten in de werkwijze van het UWV. Zo werkt het UWV nu met veel losse teams die steeds op elkaars resultaten moeten wachten voordat ze verder kunnen. Dat levert eindeloze vertragingen op.

Het UWV wil nu agile gaan werken. Dat betekent dat de teams die de software ontwikkelen zelf verantwoordelijk worden voor een goede en tijdige oplevering van de software die ze zelf ontwikkelen. Volgens het BIT was het oorspronkelijke project veel te log en moet het dus worden opgedeeld. Zo kun je snel korte projecten opleveren.

Valkuil

Daarbij speelt ook een rol dat het niet meteen perfect hoeft: een valkuil waar de dienst al vaker mee te maken kreeg. Vertraging ligt dan al snel op de loer.  Gecombineerd met een centrale aansturing moet dat de voortgang van projecten aanzienlijk versnellen.

Dit betekent bijvoorbeeld dat de opdrachtgevende directeur meer bevoegdheden krijgt om besluiten te nemen over het projectresultaat, ook bij conflicterende belangen binnen het UWV zelf.

Het BIT stelt dat het UWV-project geen rekening heeft gehouden met de invulling van diverse AVG-eisen. Het UWV realiseert zich dat inmiddels en gaat maatregelen nemen. Als alles goed gaat moeten de eerste resultaten binnen afzienbare tijd opgeleverd zijn.

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...

X