Blockchain: grote ICT-belofte in kinderschoenen

blockchain ketting met mannetje

De opkomst van virtuele valuta zoals Bitcoin geeft e-commerce nieuwe impulsen. Belangrijker dan digicurrency is echter de ondergrond: blockchain. Dit raakt het hele ict-landschap en de bredere bedrijfswereld.

Volgens experts staat blockchain op dit moment nog in de kinderschoenen. “Het zal verder reiken en alle sectoren raken”, stelt Yuri van Geest, ambassadeur van ict-denktank Singularity University. “De financiële sector neemt nu het voortouw, maar naast banken en notarissen komen ook bijvoorbeeld verzekeraars aan bod.” De stelling dat blockchain groter wordt dan internet is geen grootspraak, zegt ook trendwatcher Sander Duivestein. Hij is senior analist bij het onderzoeksinstituut van techbedrijf Sogeti en heeft eind 2013 al een paper over Bitcoin en het onderliggende blockchain gepubliceerd. Hij nuanceert wel meteen: “Het is moeilijk de impact in te schatten”.

Naar het ronde wiel

Voorstanders duiden de potentie van blockchain door een bekende cartoon aan te halen over de uitvinding van het wiel. Zwoegende oermensen slepen een kar met vierkante wielen voort en hebben geen tijd voor het ronde wiel. Blockchain valt hierbij te zien als facilitator voor de vervanging van traditionele organisatievormen (het vierkante wiel) door flexibele netwerken (het ronde wiel). Terwijl de traditionele, hiërarchische opzet intermediairs vereist, draait de nieuwe wereld om zelfstandige partijen die onderling hun transacties afhandelen. ICT speelt hierin dan vanzelfsprekend een flinke rol, zoals internet dat nu al doet.

Digitale betalingsmiddelen zijn decentrale systemen op basis van moderne technologie, waaronder ook krachtige encryptie. Online handel wordt hierdoor makkelijker, inzichtelijker en tegelijkertijd beter controleerbaar.

De basis

Bitcoin heeft bij het algemene publiek een licht negatief imago. Cybercriminelen zoals datagijzelaars benutten namelijk bepaalde anonimiseringsmogelijkheden die cryptocurrency biedt. Bitcoin heeft dus ook een schaduwkant – evenals andere technologieën, inclusief computers en het internet. Aan de basis van de flinke potentie van Bitcoin ligt blockchain. Dit is een gedistribueerd systeem met onderling gelijkwaardige elementen (nodes) die een complex peer-to-peer (p2p) geheel vormen. In essentie is blockchain terug te voeren naar klassieke boekhouding. Ontdaan van alle (essentiële) technologie komt het namelijk neer op een grootboek.

Lees het hele verhaal online of in ICT/Magazine van maart.

X