Door al het lawaai over mislukte ict-projecten en het daaruit voortvloeiende onderzoek door parlementariërs en Algemene Rekenkamer ontstaat het beeld dat overheden niet in staat zijn om ook maar iets goeds te doen met ICT. Maar als je ze wat ruimte geeft dan kunnen ze dat wel degelijk.
Diverse malen keek de Algemene Rekenkamer naar ict-problemen bij de overheid. Er zijn heldere conclusies getrokken. Zo blijken projecten vaak te omvangrijk te worden, waardoor het overzicht verloren raakt. Een ander pijnpunt is het veelvuldig aanbrengen van veranderingen in de set van eisen. Voor dat laatste is de Tweede Kamer overigens zelf medeverantwoordelijk. Het is dan ook een interessant gegeven dat één van de daders onderzoek doet naar het ontstaan van de problemen.
Maar in plaats van kijken naar het falen kun je ook eens proberen het goede te doen. Samen met diverse overheden werk ik al maanden met veel enthousiasme aan een project om voor de overheid een veilig alternatief voor Dropbox te ontwikkelen. Want nog altijd wordt veel gevoelige informatie gedeeld via Dropbox en hoe vaak je ook roept dat je dat niet moet doen, het gebeurt toch.
Dat verandert op het moment dat je een alternatief biedt dat gebruikersvriendelijk is. Ondertussen kun je de beveiliging verbeteren door zelf de server te beheren in je eigen omgeving, door gegevens te versleutelen, door de broncode te controleren op achterdeurtjes en nog zo wat soortgelijke beschermingsmaatregelen te treffen.
LocalBox heet de oplossing die we bouwen. Met weinig kosten en medewerking van zes verschillende overheden. Ieder daarvan nam een kleine taak op zijn schouders. Daardoor blijft het project overzichtelijk. En deze no-nonsense aanpak leidt tot mooie resultaten.
Opeens werken ambtenaren samen met marktpartijen om de oplossing te laten slagen. De stappen zijn behapbaar en dus ook succesvol. Ook is het boeiend om te zien hoe bestuursorganen elkaar helpen om de som der delen meerwaarde te geven. Geen megalomane aanpak, maar lean and mean samenwerken. En wat blijkt? Het project slaagt gewoon binnen redelijke tijd, zonder bizarre kosten en niemand hoeft er de stekker uit te trekken.
Maar misschien is het mooiste van het project nog wel dat de som der delen een totaaloplossing is. Door de gekozen licentie kan ook de belastingbetaler de broncode pakken (of het kant en klare product) en het zelf gaan gebruiken. Iedere regel code komt eveneens beschikbaar voor de belastingbetaler. De grap van deze open aanpak is bovendien dat diverse kritische mensen nuttige feedback hebben gegeven, die inmiddels is verwerkt.
Het eindresultaat is niet alleen beter voor de overheid, maar biedt een oplossing waar de hele maatschappij baat bij heeft. En dat voor een bedrag waar je hoogstwaarschijnlijk geen parlementair onderzoek naar ICT van kunt bekostigen.