Bouwvergunning tweede datacenter Microsoft in Middenmeer

zeewolde

De gemeente Hollands Kroon gaat Microsoft een omgevingsvergunning geven om een tweede datacenter te bouwen. Die komt te staan op het bedrijventerrein Agriport in Middenmeer.

Tegen de bouw werden eerder volgens NH Nieuws 64 bezwaren ingediend. Die kwamen vooral van protestgroep Red de Wieringermeer. Zij zijn tegen de bouw van wat voor datacenter dan ook in het gebied.

Bouwstop

De groep diende dan ook een verzoek in bij de gemeente voor een bouwstop. Die moest ook gaan gelden voor een bouwkeet van drie verdiepingen die intussen al op het naburige bedrijventerrein Deelgebied B1. De gemeente stelde echter dat zowel voor de keet als de parkeerplaatsen op wat nu nog landbouwgrond is, geen vergunning nodig is. De bezwaren waren volgens Hollands Kroon dan ook ongegrond.

Dat geldt ook voor klachten die gingen over horizonvervuiling, gebrek aan burgerparticipatie en een te hoog energieverbruik van het nieuwe datacenter. De gemeente vindt dat dit niet meegenomen hoeft te worden in de omgevingsvergunning.

Het stuk grond waar het datacenter komt heet ook wel ‘Het Venster’. Het terrein van gebiedsontwikkelaar Agriport A7  ligt ten westen van de snelweg even ten zuiden van Middenmeer.

Begonnen

Microsoft was nog voor de goedkeuring uit al gestart met een aantal voorbereidingen. Het nieuwe datacenter moet namelijk aansluiten op het eerste dat op het perceel ernaast staat. Dit eerste datacenter verrees in 2015.

Het ging om het klaarmaken van de bovengrond en de aanleg van een tijdelijke afwatering. Er staan ook al hekken om het terrein heen. Het voorwerk was voor eigen rekening en de gemeente was wel ingelicht en akkoord. De techreus gaat zo snel mogelijk van start met de bouw.

Naast Microsoft heeft ook Google een groot datacenter in Middenmeer. Dat werd eind vorig jaar operationeel.

Lees ook:
  • Amsterdam verwarmt huizen met restwarmte nieuw datacenter
  • Waarom het back-uppen van Microsoft 365-data jouw eigen verantwoordelijkheid is

Gerelateerde berichten...

X