Waarom het back-uppen van Microsoft 365-data jouw eigen verantwoordelijkheid is

Dankzij Microsoft (Office) 365 is het niet langer nodig om omslachtige VPN’s en externe verbindingen op te zetten om toegang te krijgen tot je data. Of je nou op kantoor of thuis, met laptop of mobiele telefoon werkt: toegang tot bedrijfsdata is via de eenvoudige interface van Microsoft 365 makkelijker dan ooit. Tegelijkertijd ontstaat, nu we meer op afstand werken, het probleem dat data aan meer endpoints en bedreigingen dan voorheen worden blootgesteld. Daarom is het beschermen en back-uppen van je data ook een belangrijk aandachtspunt voor 2021.

Microsoft maakt geen back-up van je data

Wat veel IT-admins zich wellicht niet realiseren, is dat Microsoft niet verantwoordelijk is voor het back-uppen van jouw data. Dit laat het Shared Responsibility Model in detail zien. Microsoft is alleen verantwoordelijk voor het beschermen van de fysieke hardware waarop de data staan, het besturingssysteem en de applicatie, networking en de verbinding met de authenticatiedienst.

Gebruikers zijn zelf verantwoordelijk voor het beschermen van de data die ze maken en opslaan. Zo is Microsoft niet verplicht (en niet eens in staat) om een gearchiveerde kopie van je data te verstrekken in de situatie dat je te maken hebt met een gecompromitteerd account en je data versleuteld zijn en worden gegijzeld voor losgeld.

Het gevaar zit hem ook in menselijke handelingen. Elke dag worden e-mails verstuurd met daarin bedrijfskritische informatie of zakelijke overeenkomsten. E-mails die nog wel eens per ongeluk worden verwijderd. Microsoft Exchange Online bewaart e-mails echter maar zeven dagen, met een configureerbaar maximum van dertig dagen. Als iemand per ongeluk een bevestigingsmail van een zakelijk contract heeft weggegooid en vervolgens op vakantie is gegaan, dan is die e-mail waarschijnlijk voor altijd verdwenen. Niet handig als je bijvoorbeeld te maken hebt met compliance-vereisten die je verplichten gearchiveerde kopieën van je data te hebben. Ook als die in de cloud staan.

Veeam Backup voor Microsoft Office 365

Microsoft Office 365 biedt verschillende diensten die bijzonder effectief zijn om op afstand te kunnen werken, variërend van Exchange Online, SharePoint Online, OneDrive for Business tot Teams. Daarom is het belangrijk dat voor elk van deze diensten de mogelijkheid bestaat om zowel data te back-uppen als deze snel en gemakkelijk te herstellen. Om zo ook te voldoen aan compliance-vereisten met betrekking tot het verliezen van data.

Met de nieuwste release van Veeam Backup voor Microsoft Office 365 (v5) maak je zo vaak als je wilt back-ups van Exchange-, OneDrive-, SharePoint Online- en Teams-data. Het biedt niet alleen de mogelijkheid om data te herstellen naar een oorspronkelijke locatie, maar ook om data lokaal of naar een nieuwe locatie te exporteren. Op die manier ben je er altijd van verzekerd dat je bedrijfskritische data behouden worden en bied je medewerkers de garantie dat ze altijd toegang blijven houden tot hun waardevolle bestanden, ongeacht waar ze zich bevinden.

Door Ronald Ooms, Vice President Benelux, Oostenrijk en Zwitserland van Veeam

 

Gerelateerde berichten...

X