In 2020 werden organisaties over de hele wereld gedwongen om te reageren op de snel veranderende zakelijke realiteiten. Data, en dan met name het beheren ervan, is belangrijker dan ooit. In 2020 is er meer dan 6 zettabyte (6.000.000.000.000.000.000.000 bytes of 6.000.000.000 terabytes) aan nieuwe data gegenereerd die aan de basis staan van succesvolle digitale transformatie en resulteren in zaken als kostenreductie, efficiëntie, verbeterde klantenservice en productiviteit van werknemers. Het is duidelijk waarom op dit moment zeker 80% van de bedrijven in een proces van digitale transformatie zit, aangezien de zettabytes aan nieuwe data alleen maar zullen toenemen.
Het verwerken van al deze data staat veel organisaties echter in de weg. Zo staan data vaak in verschillende silo’s in virtuele, fysieke, legacy- en cloud-systemen. Daar komt bij dat genoeg budget en de nodige skills niet altijd beschikbaar zijn. Hoe kunnen organisaties dan de voordelen plukken van digitale transformatie?
De kracht van de public cloud
Veel organisaties voeren veel databeheertaken nog handmatig uit en hebben niet altijd en overal snel toegang tot hun data. Daarnaast toont onderzoek aan dat de meeste groei in digitale transformatie zich de komende twee jaar afspeelt in het domein van cloud-opslag. Het is daarom niet gek dat al 90% van de IT-organisaties de cloud inzet voor enige vorm van dataprotectie. Dit biedt namelijk de volgende voordelen: minder kosten voor het onderhouden van systemen, altijd en overal snel en veilig toegang tot data, razendsnel herstel, en een enorme flexibiliteit, waardoor je sneller kunt schakelen.
Gedeelde verantwoordelijkheid
Ondanks de positieve impact op organisaties door gebruik te maken van cloud-technologieën, is het belangrijk te beseffen dat er een gedeelde verantwoordelijkheid aan de basis ligt van dit succes. Het is belangrijk kennis te nemen hoe het zogenaamde Shared Responsibility Model van toepassing is op de security en compliancy van data. Grote cloud (storage) providers geven in de regel aan dat zij verantwoordelijk zijn voor de beveiliging van hun cloud en de infrastructuur met daarin hardware, software en netwerkcomponenten. Klanten zijn echter zelf verantwoordelijk voor de beveiliging van alles wat zij in die cloud doen, dus alle applicaties die daar draaien, de configuraties en… hun data!
Ransomware
Helaas nemen ransomware en cyberbedreigingen nog steeds toe, en kwaadwillenden worden steeds geraffineerder om aan gegevens te komen. Het is dan ook eenvoudig te verklaren waarom veel bedrijven bezorgd zijn over ransomware en gegevensbeveiliging. Met een toenemend bedreigingsscenario is het noodzakelijk dat een back-upoplossing verdachte en afwijkende activiteiten direct herkent, en sterke beveiliging biedt om ervoor te zorgen dat back-upgegevens veilig zijn. Gegevensbescherming anno 2021 dient honderd procent betrouwbaar te zijn, flexibel te implementeren, en eenvoudig te beheren en te licenseren.
3-2-1-1-0 regel
Veeam, wereldwijd koploper op het gebied van gegevensbeveiliging, beveelt als best practice voor back-ups aan om de 3-2-1-1-0 regel toe te passen. In dat geval worden er 3 gegevenskopieën bewaard op 2 verschillende soorten media, waarvan 1 zich off-site bevindt, 1 offline, air-gapped of onveranderbaar is, en dat er 0 fouten in de back-ups zitten.
Met Veeam worden alle workloads geïntegreerd in één platform, dat uitgebreide mogelijkheden biedt voor gegevensbeheer, zoals back-up & herstel, hergebruik van data, cloudmobiliteit, bewaking & analyse, orkestratie & automatisering, en governance & compliance.
Veeam Cloud Data Management Platform is de meest complete oplossing voor gegevensbescherming. Het bedrijf helpt ondernemingen van elke grootte bij het versnellen van de adoptie van AWS, Azure, Google Cloud en SaaS, zoals Office 365, en levert betrouwbare bescherming tegen ransomware en andere cyberbedreigingen. Ook ondersteunt Veeam de applicatieontwikkeling met behulp van containers en Kubernetes.
VeeamON 2021
Veeam organiseert op 25 en 26 mei a.s. VeeamON 2021, het jaarlijks grootste event over (cloud) data management. Net zoals vorig jaar, vindt het event dit jaar virtueel plaats en is deelname geheel gratis. Meer informatie over de specifieke sessies, de sprekers, de complete agenda én aanmelden, is hier te vinden op (of bezoek de Nederlandstalige homepage van Veeam).