Bruins: iedereen kan kosteloos gebruik maken van persoonlijke gezondheidsomgeving PGO

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) heeft een regeling aangekondigd, waarmee iedere Nederlander kosteloos gebruik kan maken van een digitale PGO (persoonlijke gezondheidsomgeving). Hiermee kun je als patiënt zelf bepalen of en met welke zorgverleners je jouw medische gegevens deelt.

Het gaat om een tijdelijke financieringsregeling voor de leveranciers van de persoonlijke gezondheidsomgeving. De gebruikersregeling is geen subsidie. Iedere leverancier kan zich inschrijven en er zit geen limiet aan het aantal gebruikers. De leveranciers moeten voldoen aan het MedMij-label waardoor gezondheidsgegevens veilig uitgewisseld kunnen worden.

Binnenkort maakt de Patiëntenfederatie een PGO-keuzehulp beschikbaar, die moet helpen bij de keuze van de PGO die het beste bij hun wensen en gezondheidssituatie past. De eerste regeling loopt van 1 oktober 2019 tot eind 2020.

 

Wat is een PGO?

Een PGO is een digitaal hulpmiddel, bijvoorbeeld een website of app, waarmee je toegang hebt tot je eigen gezondheidsgegevens. Met een PGO krijgen patiënten meer regie over de eigen gezondheidsgegevens.

In een gezondheidsomgeving kan iedereen dus straks de gegevens zien die bijvoorbeeld jouw huisarts, apotheek en ziekenhuis over jou hebben verzameld. Daarnaast bieden de PGO’s allerlei mogelijkheden tot ondersteuning van een gezonde leefstijl, zoals bijvoorbeeld het thuis meten en vastleggen van je hartslag.

Ziekenhuizen

De regeling van Bruins komt na een succesvolle praktijktest van januari dit jaar met het overhevelen van gegevens van ziekenhuis naar MedMij. Voor het eerst konden
EPD-leverancier ChipSoft en de Reinier Haga Groep in het landelijke testprogramma PROVES aantonen dat gegevens ontsluiten van een ziekenhuis naar een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) werkt zoals MedMij het heeft beschreven. Dit is een belangrijke stap op weg naar landelijke gegevensuitwisseling op de MedMij-manier.

Hoewel er vorig jaar al heel veel praktijktesten door PROVES (het testprogramma van MedMij) hebben plaatsgevonden, was nog niet eerder aangetoond dat ook daadwerkelijk via een persoonlijke gezondheidsomgeving veilig opgehaald kan worden uit een echt ziekenhuis. En tot grote tevredenheid van alle deelnemers bleek dit probleemloos te werken.

Gerelateerde berichten...

X