BTG wil 3,5GHz-band ook voor privaat gebruik

Haven en skyline Rotterdam

Branchevereniging BTG is samen met haar leden bezig om frequentiespectrum beschikbaar te krijgen voor kritische mobiele breedbandcommunicatie. Op dit moment loopt de consultatie van het ministerie van EZK voor de wijziging van het Nationaal Frequentieplan voor de 3,5GHz band. Dit is de band die in gebruik komt voor 5G.

De branchevereniging vindt dat de komst van 5G–mobiele netwerken mogelijkheden biedt om ook gespecialiseerde mobiele diensten in te richten voor bedrijven en bepaalde industriesectoren. BTG-leden Schiphol Groep en het Havenbedrijf Rotterdam stellen in een notitie dat dit heel goed mogelijk is, en dat je dit het beste meteen vanaf het begin kunt meenemen.

BTG stelt dat er meer opties zijn voor co-existentie, maar dat dit wel  enige bereidheid vergt, zowel aan de kant van private netwerken als bij de openbare mobiele netwerken .

Private wireless toepassingen

In het rapport betoogt de brancheorganisatie vooral dat de industrie in de loop der jaren steeds meer mobiele communicatie is gaan gebruiken en dat deze intussen onmisbaar is geworden. De industrie wil zowel de bestaande toepassingen blijven gebruiken als uitbreiden naar snellere en betere.

Ook het gebruik van zogeheten private wireless toepassingen in de industrie is groot geworden. Die vragen met name veel vragen van het draadloze van een bedrijf. Het gaat bijvoorbeeld om robotica, AR/VR, Automated Guided Vehicles (AGV’ ).
De Mainports, en de hele logistieke sector, staat voor een groot aantal uitdagingen. Bij de meeste daarvan zal
connectiviteit, wireless, smart (air)port en procesoptimalisatie een grote rol spelen.

Connectiviteit is in elk geval de enabler. Ze maken en houden de mainports concurrerend en smart. Daarbij speelt ook procesoptimalisatie een rol. Volgens BTG helpt dat ook om milieuvriendelijker te kunnen werken. Dat geldt vooral voor sectoren waar wireless bedrade communicatie kan vervangen. Bedrade infra is vaak heel duur om aan te leggen en in stand te houden. Verder zijn draadloze camera’s bij gebruik van beveiliging veel goedkoper te installeren opgehangen daar waar momenteel een veiligheidsissue is.

Elektrificatie

Privaat gebruik van de 3,5 GHz-band zorgt volgens BTG ook dat elektrificatie van energie-intensieve sectoren makkelijker wordt. Schiphol wil bijvoorbeeld het elektrisch taxiën verder uitbouwen, en de binnenvaartsector wil verder met de ontwikkeling van het elektrische binnenvaartschip. Nieuwe energiesystemen zijn inherent gerelateerd aan
IoT en data aggregatie, zowel bedraad als wireless. Dit nieuwe spectrum kan helpen deze ontwikkelingen te versnellen.

Verder betogen beide mainports dat uitbreiding van de draadloze communicatie zorgt dat ze hun bestaande capaciteit beter kunnen benutten. Uitbreiding kun je daardoor langer tegenhouden of misschien zelfs stoppen.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X