BZK maakt handreiking desinformatie voor gemeenten

nepnieuws en desinformatie misinformatie

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft speciaal voor gemeenten een handreiking desinformatie gemaakt. De hele overheid, maar vooral gemeenten. kunnen er de komende tijd mee werken om allerlei vormen van nepnieuws te stoppen.

De bedoeling van de overheid is vooral om nepnieuws rond de gemeenteraadsverkiezingen in maart tegen te gaan. Het is een combinatie van vergroting van kennis en praktische tips. Het geeft ook concreet aan wat organisaties kunnen doen als ze ermee te maken krijgen.

Nepnieuws

Zo is er een uitgebreid hoofdstuk over wat nepnieuws precies is, de verschijningsvormen ervan en hoe je het herkent. Hoofdzaak is vooral dat de organisaties en medewerkers goed geïnformeerd van repliek kunnen dienen.

Het stuk symboliseert vooral het groeiende bewustzijn bij de overheid rond dit onderwerp. Desinformatie heeft een groeiende invloed op het publieke debat in Nederland. Desinformatie zorgt voor uitvergroting van verschillen binnen de samenleving en kan de democratie ondermijnen en de vrije en open verkiezingen verstoren.

Ook gemeenten hebben dus ook vaker te maken met desinformatie. Tijdens verkiezingen kan het veel impact hebben. Bijvoorbeeld doordat burgers niet naar de stembus gaan, omdat ze onjuiste informatie over het verkiezingsproces krijgen. Hun stemgedrag kan veranderen door misleidende informatie over partijen en kandidaten.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...