Eerste serious game over desinformatie voor gemeenten

game controllers

Een serious game over desinformatie, nepnieuws en online manipulatie. Om die te leren herkennen en tegengaan kunnen medewerkers van gemeenten nu aan de gang met Desinformatie in je gemeente. De game is in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken gemaakt.

De speler van de serious game kruipt ofwel in de huid van een raadslid ofwel in die van een wethouder in de fictieve plaats De Gemeente. De speler heeft een vertrouwensmeter en een puntenteller. Ze staan in het spel voor een aantal keuzes. Die bepalen de invloed die desinformatie heeft op de gemeente en de hoogte van het vertrouwen van de burgers in de bestuurder. De gebeurtenissen in het spel zijn gebaseerd op dingen die ooit echt gebeurd zijn.

Aanval

Bestuurders ervaren een aanval met desinformatie en moeten een oplossing zien te vinden. Het begint ermee dat de speler het gevoel heeft dat ze worden belaagd met nepnieuws. Hoe kom je erachter wanneer je informatie kunt vertrouwen? En trekt de speler op tijd aan de bel bij je collega’s als het mis gaat?  Goede keuzes leveren punten op, maar winnen niet altijd het vertrouwen van de inwoners.

Zo moet de speler bijvoorbeeld besluiten om het openbaar cameratoezicht wel of niet uit te breiden. Dat moet gebeuren op grond van drie mailtjes. Wie beantwoord je eerst? De mail van de griffie, die van een buurtvereniging, of de mail van een bezorgde burger die waarschuwt dat in de buurt een wit busje rondrijdt waar iemand probeert honden te vangen. Cameratoezicht zou kunnen helpen om die persoon te betrappen. Maar is dat wenselijk? En mag het volgens de wet?

Het doel van het spel is leren om online manipulatie te leren herkennen. Verder krijgen alle spelers meer inzicht krijgen in de technieken.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X