Capgemini ontwikkelt AI-oplossing in strijd tegen rivierblindheid

ChatGPT

In samenwerking met het Universitair Ziekenhuis Bonn en Amazon Web Services heeft een team van Capgemini een AI-model gemaakt waarmee onderzoekers de snelheid van klinische proeven kunnen verhogen in de strijd tegen rivierblindheid. Deze tropische ziekte treft wereldwijd meer dan 20 miljoen mensen. Momenteel kunnen klinische proeven alleen handmatig worden uitgevoerd door een handvol wereldwijde deskundigen. De inzet van kunstmatige intelligentie kan de ontwikkeling van nieuwe behandelingen versnellen.

Wormsecties

In totaal gebruikten de experts meer dan 70.000 secties van klinische gegevens om de kunstmatige intelligentie te trainen. Dit leidde tot een model dat met bijna 90% nauwkeurigheid wormsecties in microscopische beelden kan identificeren. De mogelijkheid om zo’n groot deel van de vereiste analyse te automatiseren, maakt een snellere en consistentere beoordeling mogelijk van de werkzaamheid van nieuwe geneesmiddelen.

Verschil maken

“Meer dan 20 miljoen mensen worden al getroffen door rivierblindheid. En deze verwoestende ziekte wordt alleen maar erger door veranderingen in het milieu. Die creëren betere omstandigheden voor de zwarte vlieg die de ziekte verspreidt. Er is dringend behoefte aan intelligente oplossingen om deze ziekte effectiever te behandelen”, zegt Zhiwei Jiang, CEO van de Insights & Data Global Business Line bij Capgemini.

Klimaatverandering maakt de leefomstandigheden voor de verspreider van de ziekte beter

“Door onze eigen mensen te voorzien van de tools, training en technologieën die ze nodig hebben om AI-oplossingen te ontwikkelen voor echte problemen, en door zinvolle samenwerkingen, zoals met het Universitair Ziekenhuis van Bonn en Amazon Web Services, kunnen we collectief een echt verschil maken. Dit, voor onze mensen, de maatschappij en onze planeet.”

Larve onder de huid

Rivierblindheid wordt veroorzaakt door een parasitaire infectie die de zwarte vlieg overgedraagt. Dit insect leeft in de buurt van snelstromende rivieren. Als de vlieg een mens bijt, dan dringt de wormlarve het lichaam binnen en plant zich onder de huid voort. Als de wormen de ogen bereiken voordat een behandeling is toegediend, kunnen zij onomkeerbare blindheid veroorzaken.

De aandoening veroorzaakte al bij meer dan een miljoen mensen permanente blindheid. De Wereldgezondheidsorganisatie stelt zich ten doel onderzoek te ontwikkelen om de verspreiding van rivierblindheid tegen 2030 een halt toe te roepen.

Ondersteuning door AWS

Amazon Web Services (AWS) ondersteunde het initiatief. Onder meer door het ter beschikking stellen van het platform. En van technologieën zoals Amazon SageMaker. Zo konden de Capgemini-teams over de hele wereld deep learning-modellen gebruiken.

Door deze ondersteuning faciliteerde AWS de real-time training van duizenden Capgemini-medewerkers in state-of-the-art machine learning-methoden. Daarnaast boden teams van AWS tijdens het initiatief ook voortdurend mentorschap aan de Capgemini-deelnemers.

Gerelateerde berichten...

X