CBS: vooral internetverkopers zetten meer om in tweede kwartaal

Vooral internetverkopers zetten in het tweede kwartaal van dit jaar meer om. Dat stelt het CBS in een kwartaalbericht over de detailhandel.

De sector als geheel zet 2,7 procent meer om in tweede kwartaal, vergeleken met dat zelfde kwartaal een jaar eerder. Het totale volume was 2,4 procent groter.

Net als in vorige kwartalen waren vooral de internetverkopers en de branches in woninginrichting, zoals de meubel- en keukenbranche, verantwoordelijk voor de positieve omzetontwikkeling.

De omzet van de detailhandel is al ruim vijfenhalf jaar elk kwartaal hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De laatste daling dateert van het vierde kwartaal van 2013. Toen was de detailhandelsomzet voor het laatst lager (1,0 procent).

In de non-foodsector werd in het tweede kwartaal van dit jaar 2,4 procent meer omgezet dan in dezelfde periode in 2018. Winkels in consumentenelektronica zetten 3,8 procent meer om.

 

Internetverkopers winnen verder terrein

De verkopen via internet namen in het tweede kwartaal wederom veel sterker toe dan de verkopen in fysieke winkels. De internetomzet was in het tweede kwartaal 18,2 procent hoger dan een jaar eerder.

De sterkste groei van de internetomzet was bij de multi-channelers. Voor die bedrijven is de verkoop via internet een nevenactiviteit, naast de fysieke verkoop in winkels.

De internetomzet van de multi-channelers was in het tweede kwartaal 23,2 procent hoger dan een jaar eerder. Ook in andere kwartalen was die groei duidelijk zichtbaar. Bij de pure internetverkopers (postorderbedrijven en webwinkels) was de omzet 14,7 procent hoger.

 

Ondernemersvertrouwen detailhandel omlaag

Het vertrouwen van detailhandelaren was aan het begin van het derde kwartaal lager dan drie maanden eerder. De vertrouwensindicator daalde in deze periode van 10,9 naar 7,6.

De daling wordt vooral veroorzaakt door verslechterde omzetverwachtingen. Rekende aan het begin van het tweede kwartaal per saldo (het verschil tussen het aantal ondernemers dat een omzetstijging verwacht en het aantal ondernemers dat een daling verwacht) nog bijna 38 procent van de detailhandelsondernemers op een stijging van de omzet, aan het begin van het derde kwartaal ging per saldo 3 procent uit van een omzetdaling.

Het percentage detailhandelsbedrijven dat last heeft van een tekort aan personeel daalde van 12,7 aan het begin van het tweede kwartaal tot 12,2 procent aan het begin van het derde kwartaal. Aan het begin van het vierde kwartaal vorig jaar bereikte het percentage detailhandelsbedrijven met personeelstekort een piek (16 procent).

 

 

Gerelateerde berichten...

X