Chinese beveiligingscamera bij Prorail in de ban: NS koopt nieuwe

rijdende trein ns

Terwijl de Chinese beveiligingscamera bij spoorbeheerder ProRail in de ban gaat, plaatst NS juist nieuwe exemplaren. Volgens Follow the Money haalt ProRail de camera’s weg vanwege “de kwalijke reputatie van Chinese camera’s”. Aan de andere kant bestelt NS juist duizenden nieuwe van diezelfde soort camera’s.

Bij ProRail hangen in Nederland zeker zesduizend beveiligingscamera’s rond de sporen, op de stations zelf en in veel fietsenstallingen. Daarvan zijn er 196 van Huawei en Hikvision. Beide Chinese hebben nauwe banden met de overheid en leveren ook camera’s aan hen. De bedrijven moeten, als de overheid daarom vraagt, hun data delen.

ProRail is dan ook bang voor spionage, omdat intussen bekend is dat de Chinese overheid de camerasystemen Tibetanen en Oeigoeren en nog een aantal andere minderheidsgroepen via diezelfde camera’s nauwlettend in de gaten houdt en onderdrukt.

Bekend is dat Zhejiang Dahua Technology (Dahua) deels in handen is van de Chinese overheid. Het cameramerk ligt al langer onder vuur, omdat ditzelfde merk enorme surveillance-systeem levert aan Xinjiang. In dit gebied wonen veel Oeigoeren en andere minderheden. Volgens diverse media en ook onderzoeksinstellingen zit er zeker een miljoen mensen in die streek in zogeheten ‘heropvoedingskampen’.

Beveiligd deel

Volgens Follow the Money draaien de camera’s van ProRail alleen in een beveiligd deel van het netwerk dat van de buitenwereld is afgesloten en dus niet op internet zit. Daarbij verzekert de spoorbeheerder dat ze verder alleen gebruikmaken van servers en andere apparatuur van die van westerse fabrikanten komen.

Gek genoeg schaft NS binnenkort juist met de Chinese fabrikanten in zee. Die komen bovenop de vijftienhonderd die nu al in gebruik zijn. Ze komen van de fabrikanten Hikvision en Dahua en komen in de treinen te hangen. Daar komen nu nog eens vijfduizend bij die bedoeld zijn voor de nieuwe intercity’s die vanaf eind dit jaar gaan rijden.

In tegenstelling tot ProRail ziet NS er geen probleem in. Tegen Follow the Money zegt NS te handelen volgens het advies van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC).

Eerder dit jaar maakte Follow the Money bekend dat ook de politie veel van deze camera’s in gebruik had.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...