Politie kocht en gebruikt 700 Chinese verkeerscamera’s

verkeerscamera beveiligingscamera

Bij de politie zijn zeker 700 Chinese verkeerscamera’s in gebruik. Deze speciale camera’s zijn van het merk Dahua en moeten verkeer op veel wegen in ons land in de gaten te houden. Alleen de gemeente Amsterdam schafte recent nog 254 camera’s aan van dit merk voor stadssurveillance. Dat schrijven de onderzoekers van Follow the Money na onderzoek.

Het merk Dahua is samen met bijvoorbeeld die van het eveneens Chinese Hikvision al tijden omstreden. Beide merken hebben links met de onderdrukking van Oeigoeren in Xinjiang.

De Dahua-camera’s van de politie maken deel uit van een heel netwerk van kentekencamera’s, de zogeheten Automatic Number Plate Plate Recognition, ofwel ANPR-camera’s. Ze herkennen kentekens in de gemaakte foto’s. Ze geven de afbeeldingen, tegelijk met de gevonden gegevens, meteen door aan een grote centrale server.

Ze werden in eerste instantie aangeschaft als verkeerscamera’s, om te zien of de automobilisten nog wegenbelasting hadden openstaan of nog boetes moesten betalen. Het werd schimmiger toen afgelopen zomer bleek dat de politie na de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries via diezelfde camera’s de vluchtauto van de aanslagplegers kon traceren. Dat kon nadat de kentekenplaat in dat ANPR-systeem werd ingevoerd. Vanaf toen konden ze de auto volgen en daardoor de verdachten snel aanhouden.

Toen bleek dat deze camera’s ook inzittenden van een auto herkenbaar in beeld konden vastleggen. Door acties van privacygroepen kwam boven water dat dit soort beelden in sommige gevallen door het OM werden gebruikt in strafzaken. Het ging weliswaar om moord en doodslag, maar volgens Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) ontbrak de wettelijke grondslag. Het WODC stelde dat onder andere vast in een zaak in september 2020.

ANPR

Bij die 700 camera’s blijft het overigens niet. Volgens een WODC-rapport dat 1 oktober vorig jaar uitkwam, hadden politie en Marechaussee samen toen al 999 vaste ANPR-camera’s in gebruik op 461 locaties. Als verkeerscamera kunnen ze samen gemiddeld vijf miljoen’ geregistreerde passages per dag verwerken.

Follow the Money ontdekte dat de gemeente Amsterdam de camera’s van Dahua had ingekocht. Een woordvoerder zegt tegen het onderzoeksplatform dat de gemeente momenteel 254 van dit soort camera’s gebruikt. Dat zou vooral zijn voor handhaving in bijvoorbeeld milieuzones. De Amsterdamse camera’s zouden volgens de woordvoerder zijn afgeschermd via VPN.

De gemeente lobbyt momenteel wel om de aanbestedingsregels zodanig te veranderen dat je dit soort merken kunt uitsluiten. Dat kan momenteel nog niet.

Onder vuur

Zhejiang Dahua Technology (Dahua), is deels in handen van de Chinese overheid. Het cameramerk ligt al langer onder vuur, omdat ditzelfde merk enorme surveillance-systeem levert aan Xinjiang. In dit gebied wonen veel Oeigoeren en andere minderheden. Volgens diverse media en ook onderzoeksinstellingen zit er zeker een miljoen mensen in die streek in zogeheten ‘heropvoedingskampen’.

Vorige week bleek ook uit groot onderzoek van Follow the Money dat er in ons land tienduizenden bewakingscamera’s van Hikvision en Dahua hangen in bedrijven. De Nederlandse Kluis gebruikt ze bijvoorbeeld.

Voor de winkelketen Big Bazaar doet Hikvision de analyse van de verkeersstromen van hun klanten. Het Chinese bedrijf is ook betrokken bij een systeem dat bezoekersstromen reguleert. Dat draait onder andere bij de Jumbo-winkels van de Leussink Retail Groep.

Bij Hikvision en Dahua werden eerder al achterdeuren in de firmware van de camera’s gevonden. Daardoor kun je op afstand de controle over de camera’s op afstand overnemen en gevoelige informatie te stelen. Dahua ontkende dat er sprake was van een bewust geplaatste achterdeur en stelde dat er sprake was van een menselijke fout.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...