Camera’s Hikvision en Dahua afgeschaald

verkeerscamera beveiligingscamera

Gemeenten gaan de omstreden Chinese bewakingscamera’s van Hikvision en Dahua heroverwegen of helemaal afschalen. De gemeente Den Haag zou volgens de NOS bijvoorbeeld gaan kijken of de camera’s weg kunnen.

Eerder deze week bleek uit groot onderzoek van Follow the Money dat er in ons land tienduizenden bewakingscamera’s van de Chinese firma’s Hikvision en Dahua hangen. Beide bedrijven zijn via constructies in handen van de Chinese overheid. Ze leveren op grote schaal bewakingscamera’s voor gebruik in Tibet en Xinjiang, waar mensenrechtenschendingen plaatsvinden.

De Nederlandse Kluis, Big Bazaar en Jumbo

In Nederland zijn de meeste van deze camera’s van particulieren en bedrijven. De Nederlandse Kluis gebruikt ze bijvoorbeeld. FTM ontdekte echter dat ook gemeentes als Amsterdam en de politie deze camera’s op grote schaal inzet.

Voor de winkelketen Big Bazaar doet Hikvision de analyse van de verkeersstromen van hun klanten. Het Chinese bedrijf is ook betrokken bij een systeem dat bezoekersstromen reguleert. Dat draait onder andere bij de Jumbo-winkels van de Leussink Retail Groep.

Tussen 2017 en de zomer van 2020 was hoofdsponsor van Ajax. De voetbalclub gebruikte toen ook camera’s van dat merk.

Shodan

Het onderzoeksplatform baseert de conclusies onder andere op data van Shodan. Dat is een zoekmachine die alle apparaten identificeert die met een eigen IP-adres via een open verbinding met internet zijn verbonden. Verder bevestigt een woordvoerder van de gemeente Amsterdam aan FTM dat de gemeente “bijna 300’ camera’s van Hikvision in gebruik heeft en ook camera’s van Dahua inzet.”

Alleen al van Hikvision hangen er volgens Shodan in heel Nederland zeker 26 duizend camera’s en hardware van deze fabrikant, zoals bijvoorbeeld recorders. Van het merk Dahua hangen door het hele land bijna tienduizend camera’s. Een kleine achtduizend van de in totaal 36 duizend Chinese camera’s hangt in Amsterdam. In Rotterdam zijn dat er ongeveer vierduizend. De gemeente Den Haag heeft er bijna 1500.

Shodan kan geen apparaten meetellen die geen open verbinding hebben. Dat zijn camera’s die in een afgesloten netwerk zitten. Het feitelijk aantal camera’s is in werkelijkheid dus een stuk hoger.

Onder vuur

De beide Chinese bedrijven liggen al jaren onder vuur vanwege hun omstreden wortels. Zo brengt het Amerikaanse nieuwsplatform voor surveillance-apparatuur IPVM de bedrijven in direct verband met het de opzet en uitvoering van de enorme surveillancesystemen die de Chinese overheid heeft opgetuigd in Tibet en Xinjiang. Ze houden daarmee massaal Tibetanen, Oeigoeren en andere minderheidsgroepen scherp in de gaten en baseren daar maatregelen en acties op.

De VS heeft al langer felle kritiek op de vele kwetsbaarheden in de software en de privacyschendingen die dat met zich meebrengt. De storm begon in 2017 toen men een achterdeur in de systemen van Hikvision ontdekte, waardoor kwaadwillenden gemakkelijk kon binnenkomen en de controle over de camera’s helemaal over te nemen. Wie eenmaal binnen was kon eenvoudig ook de wachtwoorden veranderen en allerlei data stelen.

De Amerikaanse overheid besloot in 2019 om zowel Dahua, Hikvision en nog zeker 26 andere Chinese bedrijven te weren van aanname van binnenlandse opdrachten. President Biden verbood vorig jaar zomer Amerikaanse bedrijven  te investeren in Hikvision.

In de Tweede Kamer worden al jaren geregeld Kamervragen gesteld over dit onderwerp. Concrete maatregelen zijn er tot nu toe echter niet, stelt Follow the Money.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...