Politie haalt 218.000 gezichten uit CATCH-database

man met hoed zonder gezicht

De politie verwijderde in 2020 zeker 218.000 oude foto’s uit de CATCH-database met gezichten van verdachten en veroordeelden. Dat stelt de Landelijke Eenheid van de politie in het jaarverslag over het jaar 2020.

Onduidelijk daarbij is om hoeveel unieke personen het gaat. Het is voor het eerst dat de politie de buitenwereld een idee geeft van het aantal foto’s die onterecht in CATCH stonden.

In de database staan afbeeldingen van veroordeelden. In een zaak kan de politie een afbeelding van een verdachte vergelijken met de afbeeldingen in de database. De politie gebruikt de dienst sinds 2016. Het lijkt er nu op dat mensen die bijvoorbeeld zijn vrijgesproken toch in de database blijven staan. Momenteel staan er 2,65 miljoen foto’s in de CATCH database.

Volgens de politie komen veel van de nu verwijderde afbeeldingen uit een oude database die de politie tot 2010 in gebruik had.

In het jaarbericht meldt de politie dat gebruik van de CATCH-database jaarlijks ongeveer honderd indicaties voortbrengt waarmee de politie geholpen is. Het afgelopen jaar was het aantal herkenningen 116. Dat is het hoogste aantal succesvolle matches tot nu toe. In 2019, 18 en 17 ging het om respectievelijk 98, 82 en 93 gevallen van herkenning.

In hoeveel van die gevallen een verdachte ook echt werd veroordeeld wordt uit de cijfers niet duidelijk. Wel weten we dat de politie sinds 2016 foto’s mag maken en bewaren van verdachten die in voorlopige hechtenis zitten. Als iemand niet meer verdacht is moet de foto uit het systeem worden gehaald. Als een verdachte veroordeeld wordt mag de afbeeldingen blijven staan.

Gezichtsherkenning ligt al jaren gevoelig. Onduidelijk is bijvoorbeeld nog of de resultaten van de database afwegen tegen het risico op privacyschending dat je daarmee loopt.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X