Chiptekort zorgt voor kwart minder autoproductie in Nederland

man en vrouw achterin de auto met telefoon chiptekort

Het grote chiptekort zorgde in augustus dat de productie van auto’s kelderde met 26% ten opzichte van de zelfde maand een jaar eerder. Dat stelt het CBS op grond van onderzoek.

Het gaat onder andere om VDL Nedcar in Born, die noodgedwongen minder auto’s maakt. Daarnaast lag fabrikant van trucks Scania met fabrieken in Zwolle en Meppel, vanwege het tekort aan chips ook een tijd stil.

Elektrische apparaten

Daarentegen deden veel andere industriële bedrijfstakken het volgens het CBS in augustus juist stukken beter dan vorig jaar. De productie van elektrische apparaten schoot bijvoorbeeld omhoog met 17%. De productie van machines in het algemeen steeg zelfs met ruim 50 procent. De hele sector kwam uit op 9,8% groei vergeleken met augustus 2020.

Maar die groei is een beetje schijn als je dat vergelijkt met de maand juli. Toen boekte de hele sector een record, en de maand daarvoor ook. De kelderende autoproductie brak die trend. Ten opzichte van juli ziet het CBS een krimp van 1,9%.

Duitsland

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het Duitse producentenvertrouwen (volgens de IFO-index) was in september minder positief dan in augustus. Ondernemers waren minder optimistisch over zowel de huidige als de verwachte bedrijvigheid. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie groeide volgens Destatis in augustus met 2,1 procent in vergelijking met een jaar eerder. Ten opzichte van augustus 2019 lag de productie echter 9,6 procent lager. Ook hier speelt het chiptekort een rol.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...