Omzet IT hoger dan voor de coronaperiode

bedrijfscultuur

De omzet in de zakelijke dienstverlening is volgens het CBS nu al hoger dan voor de coronaperiode. Vooral de omzet in de IT-branche stijgt snel. Daar was de omzet 12,8 procent hoger. Zelfs vergeleken met twee jaar eerder was de stijging fors, namelijk 10,2 procent.

In het tweede kwartaal steeg de omzet van de hele zakelijke dienstverlening met 20,9%, vergeleken met het zelfde kwartaal een jaar eerder. De sterke stijging is dus vergeleken met de periode toen veel branches zwaar te lijden hadden van de maatregelen om het aantal coronabesmettingen te beperken.

Als je de vergelijking maakt met het tweede kwartaal van 2019 zitten de meeste branches qua omzet al weer boven de niveaus van voor corona. De omzetgroei was niet eerder zo groot. Het vorige record stamt uit het eerste kwartaal van 2006, toen de omzet van de zakelijke dienstverlening 11,2 procent hoger was dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Vergeleken met twee jaar geleden lag de omzet van de zakelijke dienstverlening 1,4 procent lager.

Ondernemersvertrouwen

De uitzendbranche zette 20 procent meer om vergeleken met het tweede kwartaal een jaar eerder. Daarmee zitten ze precies op het niveau van twee jaar geleden. Met name de grotere uitzendbureaus profiteren van de aantrekkende vraag.

Het ondernemersvertrouwen van de hele sector zakelijke dienstverleners steeg in het derde kwartaal van 2021 naar 16,2. Hiermee komt het ondernemersvertrouwen voor het eerst weer boven het niveau van voor de coronacrisis.

Ondernemers in de zakelijke dienstverlening zijn optimistisch over de verwachte ontwikkeling van de omzet en de personeelssterkte. In het derde kwartaal verwacht per saldo 4,9 procent van de ondernemers meer om te zetten en verwacht per saldo 26,0 procent een toename van de personeelssterkte. Wel verwacht per saldo 35,4 procent van de ondernemers dat een tekort aan arbeidskrachten een belemmering zal zijn.

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...