Aantal vacatures in IT-branche stijgt razendsnel

Het gaat de goede kant op met de economie. Nederlandse werkgevers zien de arbeidsmarkt weer aantrekken. Er is dan ook een grote stijging te zien in het aantal openstaande IT-vacatures. Het vele thuiswerken leidt er onder meer toe dat beveiliging van netwerken belangrijker dan ooit is geworden. Dat blijkt uit de IT-arbeidsmarktrapportage van Experis iSense.

“We merken dat consumenten en het bedrijfsleven door de coronacrisis nog meer de behoefte hebben gekregen om te digitaliseren. Vanaf januari is er een explosief herstel in het aantal vacatures te zien. De verwachting is dan ook dat dit in 2021 nog verder zal blijven groeien”, zegt Marco Berkhout, managing director van Experis iSense.

Enorme piek vanaf januari 2021

Vanaf januari 2021 is er een enorme piek te zien in het aantal vacatures die doorzet in het tweede kwartaal van dit jaar. Uit onze data blijkt dat het aantal IT-vacatures in het eerste kwartaal van 2021 uitkomt op 103.08. Dat is 65,90 procent meer dan in 2020 en zelfs 67,44 procent meer dan in 2019.

Grootste fluctuatie bij webtechnici

Vergeleken met het eerste kwartaal van 2021 zien we bij alle functiegroepen een stijging sinds de coronacrisis is gestart. De grootste fluctuatie vindt plaats bij de webtechnici. Opvallend is dat in het tweede kwartaal van dit jaar in alle functiegroepen een daling te zien is van gemiddeld -2,12%. Onder meer bij de functieprofielen van databanken netwerkspecialisten is het meest stabiel gebleven.

Meeste herstel in Limburg en Drenthe

Als we het tweede kwartaal van 2021 vergelijken met hetzelfde kwartaal vorig jaar, zien we een grote toename in Limburg (+88,34%) en Drenthe (+65,43%). Deze provincies lieten in 2020 de sterkste daling zien in IT-vacatures. De positieve resultaten liggen in lijn met de huidige aantrekking van de ICT-arbeidsmarkt. In de provincies Zuid-Holland (+9,88%) en Friesland (7,48%) zijn de cijfers het minst gestegen. Deze provincies zijn het afgelopen jaar minder hard geraakt door de coronacrisis vergeleken met de andere provincies, waardoor er weinig herstel benodigd is.

Lees ook:
  • Experis lanceert eigen Academy: jumpstart voor jouw IT-carrière
  • Zo krijg je door process mining data driven inzichten

Gerelateerde berichten...

X