Zo krijg je door process mining data driven inzichten

gemeentehuis

Voor veel organisaties is het moeilijk om volledig te digitaliseren en te veranderen naar een data driven organisatie. De meesten binnen de IT-sector weten wel wat big data of data science inhoudt. Maar process science is een onbekender begrip. Waar data science zich voornamelijk richt op waarde halen uit data (met technieken als machine learning of predictive analytics), richt process science zich op het in kaart brengen en optimaliseren van bedrijfsprocessen. Lees in deze blog hoe je met een techniek als process mining data driven inzichten krijgt.

Wat is process mining?

Veel bedrijfsprocessen worden georkestreerd door middel van veel verschillende IT-tools. Deze tools slaan de data op van hen georkestreerde proces op in een event-log. Simpel gezegd laat dit zien welke activiteit op welk moment en door wie of wat is uitgevoerd. Een dergelijk event-log dient als het startpunt voor process mining. Hierin zijn, afhankelijk van het beoogde resultaat, drie verschillende fases: process discovery, conformance checking en performance mining.

Grafisch end-to-end procesmodel

Met process discovery wordt er op basis van de event data een grafisch end-to-end procesmodel gegenereerd. Dit biedt transparantie en inzicht in hoe het bedrijfsproces er daadwerkelijk uitziet. Denk hierbij aan welke activiteiten er plaatsvinden, in welke volgorde, hoelang deze duren en wie ze heeft uitgevoerd.

Analyse procesmodel

Met conformance checking wordt het gevonden procesmodel geanalyseerd en vergeleken met een ander procesmodel van hetzelfde proces. Dit kan bijvoorbeeld het procesmodel zijn zoals de architect het ooit bedacht heeft, maar ook het procesmodel van een andere dag zijn. Door te kijken waar de verschillen zitten tussen beide procesmodellen of waarom de performance van de ene beter is dan de andere, kan er gestuurd worden op data driven inzichten.

Optimaliseren bedrijfsprocessen

Door de verkregen inzichten is het mogelijk om de bedrijfsprocessen te verbeteren. Zo kunnen activiteiten die lang duren wellicht verkort worden, eentonige activiteiten die vaak herhaald worden wellicht geautomatiseerd worden of zijn er misschien wel activiteiten gevonden die überhaupt niet bijdragen aan een succesvolle afloop van het proces.

Process mining omvat een aantal tools en technieken die data driven inzichten genereert over bestaande bedrijfsprocessen. Het geeft gericht aan waar de winst te halen is en hoe deze processen te verbeteren zijn waardoor organisaties hier direct op kunnen sturen.

Wil je meer weten over hoe Experis jou kan helpen met datadriven inzichten? Neem dan hier contact op.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X