11 tips voor goede datavisualisaties

Met de komst van o.a. big data groeit de hoeveelheid data die organisaties vastleggen exponentieel. En daarmee ook de kans dat data nieuwe inzichten bevatten. Data-analisten en data scientists vinden, met behulp van allerlei analyses, de beste inzichten in grote bergen data. De uitdaging die hierbij komt kijken: hoe krijg je de business zo ver dat ze nieuwsgierig worden naar deze nieuwe inzichten en dat ze er daadwerkelijk iets mee gaan doen? Hoe zorg je er dus voor dat je impact maakt met deze inzichten?

Het visueel maken van waardevolle data is belangrijk. Een beeld zegt namelijk meer dan duizend woorden. En bovendien leest het een stuk sneller. Maar niet iedere grafiek, tabel of diagram communiceert even goed. Hieronder alvast drie tips voor het ontwikkelen van pakkende visualisaties die aansporen tot actie.

 

1. Wat wil je laten zien?

Denk goed na over wat je met je visualisatie precies wilt laten zien. Stel dat je een grafiek hebt met daarin het target en de realisatie. Wil je dan dat lezers vooral letten op het verschil tussen beide, of wil je de nadruk leggen op het gerealiseerde resultaat? Dit is namelijk zeer bepalend voor de keuze van het type visualisatie en het gebruik van highlights.

 

2. Houd je visualisatie simpel

Voor visualisatie geldt: less is more. Kijk eens kritisch naar de grafiek die je hebt gemaakt. Haal hieruit alle afleiding weg, zoals achtergronden, schaduwen en kaders. Schrap dubbele teksten en haal overbodige nullen weg. Gebruik geen overbodige kleuren die geen functie hebben. Vergelijk de onderstaande grafieken eens ter illustratie.

3. Benadruk je boodschap

Als je weet wat je wilt laten zien, zorg dan dat je ook de juiste tools gebruikt om je boodschap te benadrukken. Wanneer je de ‘less is more’-tip goed toepast, ontstaat er visuele ruimte om met kleur en accenten de boodschap te benadrukken. Dit kan door bijvoorbeeld het toevoegen van een highlight of tekst. Geef de belangrijkste kolom in een grafiek een opvallende kleur, of zet het bijbehorende getal in de staaf zelf in plaats van ernaast.

 

Meer tips voor goede datavisualisaties?

Behalve deze drie tips zijn er nog veel meer goede suggesties en hulpmiddelen voor het maken van sterke datavisualisaties. Wil je ook de andere tips lezen? Download dan de whitepaper met daarin 11 best practices voor goede datavisualisaties.

Dit whitepaper wordt u aangeboden door IIR. IIR biedt als kennis- en netwerkorganisatie al ruim 30 jaar de meest actuele vakinhoudelijke kennis voor professionals. Onze programma’s komen onafhankelijk en door eigen marktonderzoek tot stand – los van commerciële belangengroepen. Wat ze gemeen hebben: inhoudelijke diepgang, praktijkgerichte oplossingen en interactiviteit. Dé basis voor nieuwe oplossingen en (persoonlijke) ontwikkelingen in uw organisatie.

 

 

Gerelateerde berichten...

X