5 redenen waarom de zorg verSaaSing gaat omarmen

Mede door de opkomst van e-health kan verSaaSing momenteel gezien worden als dé ICT-trend in de zorg. Wat zijn de voordelen van Software-as-a-Service (SaaS) applicaties voor de care-branche? En tegen welke uitdagingen kan je IT-afdeling aanlopen?

De abonnementsvorm is in opkomst. We streamen muziek via Spotify, kijken films via Netflix en koken op basis van een maaltijdbox. Ook applicaties worden steeds vaker als abonnement afgenomen, het bekende Software-as-a-Service of SaaS. De applicatie of dienst bevindt zich dan in de publieke cloud, waardoor het niet meer nodig is om software te installeren en configureren op je server.

Ook in de zorg zien we dat applicaties naar de publieke cloud worden verplaatst. Hoewel ziekenhuizen (cure) nog last hebben van ‘cloudwatervrees’, wordt de cloud wel omarmd door verzorgingshuizen, GGZ- en andere instellingen die onder ‘care’ worden geschaard.

5 voordelen van verSaaSing

Dit soort applicaties kan veel toevoegen aan een zorgorganisatie. State-of-the-art pakketten voor bedrijfsvoering en elektronische patiëntendossiers laten menige instelling soepel draaien. Laten we de voordelen van verSaaSing eens onder de loep nemen.
1. Het bezit van een eigen ICT-infrastructuur is geen voorwaarde meer om mee te gaan in nieuwe ontwikkelingen. Om te innoveren werkt een zorgorganisatie met een kleine selectie partners waaraan ze (delen van) haar ICT uitbesteedt. Op het zorgproces toegesneden applicaties spelen hierin een glansrol.
2. Het is niet meer nodig om de software te installeren en configureren. Dat verlicht het technisch beheer, hoewel we later zullen zien dat verSaasSing de IT-afdeling vaak ook nieuwe hoofdbrekens oplevert.
3. SaaS is relatief goedkoop. De software wordt immers niet speciaal voor de zorginstelling ontwikkeld, maar deze deelt de kosten met de andere ‘abonnementen’.
4. SaaS-oplossingen zijn schaalbaar. Komt er een X aantal nieuwe medewerkers? Dan neem je gewoon een ruimere licentie af.
5. Over upgrades hoeft jouw IT-afdeling zich ook niet druk te maken. Die gebeuren automatisch en zijn bij SaaS-applicaties vaak voordelig geprijsd.
Maar er is een keerzijde. Sommige zorgorganisaties hebben wel tientallen SaaS-applicaties draaien. Gecombineerd met een snel wisselend personeelsbestand en zorgen om de veiligheid van persoonsgegevens resulteert deze veelheid aan programma’s in een overvraagde IT-afdeling.

3 uitdagingen rondom verSaaSing

Tegen welke uitdagingen lopen deze technisch beheerders specifiek aan? Dit zijn de belangrijkste struikelblokken:
1. Vaak zijn diverse partijen verantwoordelijk voor verschillende applicaties. Hierdoor kan gebrek aan controle en regie ontstaan.
2. Elke medewerker moet bij indiensttreding worden geautoriseerd voor alle – soms tientallen – apps. Omdat er veel verloop in personeel is, resulteert dit in veel taken.
3. Security is een zorgenkindje. Zo kan in principe overal ter wereld op een SaaS-applicatie worden ingelogd met een enkel wachtwoord. Dat is een naar huidige standaarden lichte vorm van beveiliging.
In de whitepaper ‘VerSaaSing onder controle’ gaan we dieper in op deze struikelblokken. We doen je ook een oplossing aan de hand. Wil je meer grip op de ICT binnen jouw instelling? Bekijk de whitepaper hier.

Gerelateerde berichten...