Door SASE gaat het niveau van de beveiliging met sprongen vooruit

Analisten en andere experts zijn het erover eens. SASE (Secure Access Service Edge) gaat de komende jaren een enorme vlucht nemen. Dit wordt nu ook bevestigd door een onderzoek van Telindus onder topmanagers. 40 procent van hen noemt SASE een revolutie in de wereld van netwerkbeveiliging. Bijna driekwart is van mening dat SASE dé cloud security- en connectivity-oplossing van de toekomst is. Aandacht voor SASE lijkt in een stroomversnelling te zijn gekomen door de transitie naar de cloud de opkomst van het hybride werken. Is SASE ook een oplossing voor jouw organisatie?

Het grote doel van SASE is het waarborgen van de continuïteit en de productiviteit van hybride werkende organisaties. Mensen werken op steeds meer verschillende locaties, via allerlei verbindingen en met een breed scala aan apparaten. De applicaties waar ze gebruik van maken kunnen op verschillende manieren worden afgenomen en gehost. Dat gebeurt steeds vaker in de cloud; soms private en steeds vaker public cloud. Voor organisaties is het daardoor lastig om grip te houden op de interactie tussen de gebruiker en de applicatie. Zeker in combinatie met de groeiende dreiging van cybercriminaliteit, is het cruciaal dat gebruikers onvoorwaardelijk en op een veilige manier worden verbonden met de bedrijfsapplicaties en data. En dit zonder dat zij merken dat hun user experience erop achteruitgaat. Met SASE kun je zorgen voor grip en kun je cyberdreigingen beteugelen.

Connectiviteit, security en cloud

SASE staat voor Secure Access Service Edge. Die afkorting kun je opsplitsen in twee delen: ‘secure access’ en ‘service edge’. Het gaat over veilige toegang tot de service edge. Dus tot bedrijfsapplicaties, data en andere ondersteunende middelen. SASE is een concept om op een veilige en efficiënte manier om te gaan met de uitdagingen die de digitale transformatie met zich meebrengt op het gebied van connectiviteit, security en cloud. Dat doe je met een combinatie van onder andere SD-WAN en verschillende oplossingen op het gebied van cloud security. Denk daarbij aan bijvoorbeeld CASB (Cloud Access Security Broker) of managed firewalls. Dit alles wordt aangeboden als één gecombineerde en geïntegreerde clouddienst.

Wat zijn de voordelen van SASE?

Met SASE gaat het niveau van beveiliging een sprong vooruit. Het hanteert een zero trust aanpak waarbij getoetst wordt op de identiteit van de gebruiker, integriteit van het gebruikte apparaat en de juiste rechten binnen de aangeboden applicaties. De topmanagers uit ons onderzoek bevestigen dit beeld: 59 procent van hen ziet het verbeteren van de security als een belangrijk voordeel van SASE. Op een tweede plaats wordt door 47 procent ‘beter beveiligde externe en mobiele toegang mogelijk maken’ genoemd. Verder valt op dat door SASE:

  • De security-omgeving minder complex wordt, omdat het één geïntegreerde dienst betreft.
  • Organisaties sneller en flexibeler kunnen opereren, omdat zij minder afhankelijk zijn van het fysieke bedrijfsnetwerk en het eigen datacenter.
  • Organisaties meer regie over de IT-infrastructuur krijgen, waardoor ze wendbaarder zijn en innovaties sneller kunnen doorvoeren.
  • De versterkte security niet ten koste gaat van de gebruikersvriendelijkheid. Dit kan door gebruikers centraal op éénduidige wijze toegang te geven tot hun applicaties en data, onafhankelijk van de locatie waarvandaan zij werken.

De conclusie is dat organisaties de noodzaak inzien om hun securitymaatregelen onder de loep te nemen. Medewerkers willen waar, wanneer en hoe dan ook toegang tot bedrijfsapplicaties. Deze staan nu veelal in de cloud. Met een goede SASE-strategie waarborg je de security-standaarden en houd je grip op al het netwerkverkeer. In dat opzicht geeft het onderzoek van Telindus de juiste koers aan: SASE is dé cloudsecurity- en connectivity-oplossing van de toekomst.

Door Jeroen Hentschke, Propositie Lead Security bij Telindus

Lees ook:

Gerelateerde berichten...