Het verschil tussen EDR en Enterprise Antivirus

Endpoint Detection and Response (EDR) wordt gezien als een moderne vervanging voor antivirusoplossingen. Waarin verschilt EDR van antivirus? Hoe en waarom is EDR effectiever dan een antivirusoplossing?

Om uw organisatie adequaat te beschermen tegen een toenemend aantal dreigingen, is het belangrijk om het verschil tussen EDR en traditionele antivirusoplossingen te kennen. Ze zijn fundamenteel verschillend, en slechts één is geschikt voor het bestrijden van moderne dreigingen.

Kenmerken van antivirusoplossingen

De traditionele antivirusdatabase is gevuld met een reeks signatures. Deze signatures kunnen hashes van een malwarebestand en/of regels met bestandskenmerken bevatten. Antivirusoplossingen kunnen ook verouderde heuristische analyses uitvoeren op lopende processen en de integriteit van belangrijke systeembestanden controleren. Sommige legacy vendoren hebben geprobeerd om antivirus aan te vullen met andere diensten. Dergelijke oplossingen, algemeen bekend als Endpoint Protection Platforms (EPP), maken ook gebruik van signatures.

Kenmerken van EDR

EDR richt zich op het verzamelen van gegevens van een endpoint en beoordeelt die gegevens op kwaadaardige of afwijkende patronen. Een goed EDR kan kwaadaardige bestanden blokkeren. EDR’s erkennen dat niet alle moderne aanvallen file-based zijn. Proactieve EDR’s geven diepgaand inzicht en bieden beveiligingsteams cruciale functionaliteit, waaronder geautomatiseerde respons.

Valkuilen van antivirusoplossingen

Ten eerste slagen veel antivirusoplossingen er niet in om alle malware-samples te detecteren. Organisaties moeten ervan uitgaan dat ze te maken zullen krijgen met een dreiging die niet gedetecteerd wordt door een antivirusoplossing. Ten tweede kan detectie via signatures met polymorfe malware gemakkelijk worden omzeild door dreigingsactoren. Ten derde zetten ransomware-exploitanten meer dan eenvoudige file-based malware-aanvallen in. Ransomware-aanvallen kunnen leiden tot een compromittering door data-exfiltratie, zonder detectie van een signature.

Hoe EDR een aanvulling is op antivirusoplossingen

Door antivirusoplossingen te integreren in een effectievere EDR-oplossing kunnen security-teams profiteren van eenvoudige blokkering van bekende malware en dit combineren met de geavanceerde mogelijkheden van EDR’s. De mogelijkheid om zelfstandig dreigingen te bestrijden zonder dat daar menselijke tussenkomst voor nodig is, is misschien wel het meest waardevol.

Wat Active EDR voor uw security-team betekent

Door gebruik te maken van de kracht van machine learning en kunstmatige intelligentie ontlast Active EDR het SOC-team en is het in staat om gebeurtenissen op het endpoint autonoom te beperken zonder afhankelijk te zijn van cloud-resources en zonder menselijke inspanning.

Verder dan EDR | XDR voor maximale zichtbaarheid en integratie

Extended Detection and Response (XDR) tilt EDR naar een hoger niveau door alle zichtbaarheids- en beveiligingscontroles te integreren. Met informatie uit het hele ecosysteem, maakt XDR snellere, diepgaandere en effectievere detectie van en reactie op dreigingen mogelijk.

Conclusie

Organisaties moeten bedenken dat antivirus en EPP geen partij zijn voor de dreigingen van vandaag. Grote organisaties worden overvallen door moderne technieken zoals ransomware, ook al hebben ze geïnvesteerd in beveiliging. Het is aan ons om ervoor te zorgen dat onze beveiligingssoftware toekomstbestendig is.

Meer weten over hoe SentinelOne geavanceerde bescherming kan bieden voor uw organisatie? Neem dan contact met ons op of vraag een gratis demo aan.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X