Omscholen tot ICT’er

Is het tijd voor een carrièreswitch en heb je interesse in computers en alles wat met dataverkeer te maken heeft? Dan is een carrière in de IT wellicht iets voor jou. En het maakt niet uit, uit welke branche je komt. Want in iedere branche zitten ze te springen om goede ICT’ers. Dus spring in het diepe en kies voor omscholen ICT en ontdek hoe interessant de digitale wereld is voor jouw branche.

ICT: oplossingen voor digitaal werk

In de zorg, bij de spoorwegen, in de boekenbranche, op scholen en in musea; ICT is overal. Van het organiseren van patiëntendossiers tot het catalogiseren van kunst; het gebeurt allemaal met computers, internet en dataverkeer. Hoe tof is het als je precies dat netwerk kan helpen aanleggen, waardoor de automatisering van het bedrijf een stuk sneller gaat. Dus dat dankzij jouw ICT ondersteuning die minuscule scan van een lichaam of schilderij gemaakt kan worden. Maar ook dat je helpt oplossingen te bedenken om een netwerk van sneller internet te voorzien. ICT’ers doen natuurlijk veel meer dan alleen zorgen dat je collega’s gebruik kunnen maken van het internet. Een ICT’er is ook verantwoordelijk voor de telefooncentrale van een bedrijf, voor het goed werken van apparatuur, zorgt voor een goede zoom-meeting en schrijft zelfs software en automatiseringsprogramma’s. Jij zorgt ervoor dat je collega’s gestroomlijnd hun digitale werk kunnen doen.

Meer ICT’ers gevraagd

ICT omvat alles wat maar met internet en dergelijke te maken heeft. En juist de afgelopen jaren is de vraag naar specialisten op dit gebied sterk toegenomen. De reden is simpel; we werken steeds meer met computers, tablets en mobiele telefoons op school, thuis en in het bedrijfsleven. Al dat dataverkeer moet in goede banen geleid worden. Daarnaast zijn we steeds meer hybride gaan werken. Tijdens de coronalockdowns werkten we helemaal vanuit huis (als dat mogelijk was natuurlijk), wat veel vroeg van het dataverkeer tussen bedrijfsservers en thuis. Dit heeft erin geresulteerd dat we veel vaker werken op kantoor met werken vanuit huis combineren. Vanuit huis werken, maar toch kunnen inloggen op je werkaccount om bestanden samen te kunnen delen, vraagt weer heel andere ICT oplossingen. Om al dat dataverkeer soepel te laten verlopen zijn er dus meer ICT’ers nodig. En dat geldt zowel voor het onderwijs als voor het bedrijfsleven.

Omscholen tot ICT’er

Lijkt het je wat om aan de slag te gaan als ICT’er om zo achter de schermen ervoor te zorgen dat scholieren of collega’s soepel digitaal kunnen werken? Dat is het een goed plan om je te laten omscholen. Omscholen is eigenlijk niets meer dan een opleiding volgen waarna je snel aan de slag kan met je nieuwe opgedane kennis. Soms kan een omscholingstraject samenvallen met je huidige baan. Ga je omscholen binnen je eigen bedrijf, dan zal je werkgever met een goed omscholingstraject komen. En anders zijn er nog tal van plekken en mogelijkheden om een dergelijke opleiding te volgen die past bij je leerniveau en al aanwezige kennis. Erkende opleidingsinstanties zijn er in Nederland genoeg. Zowel met klassikale bijeenkomsten als digitale trainingen. Volg een basisopleiding en doe daarna branchespecifieke cursussen, zodat je in een nieuwe of vertrouwde branche aan de slag kan. Je kan zelfs een omscholingstraject volgen via een detacheringsbedrijf.

Baangarantie

Natuurlijk spring je niet in het diepe van een nieuwe carrière als je aan de andere kant geen baangarantie hebt. Je wil immers na de opleiding meteen ergens aan de slag. Omdat er veel behoefte is aan ICT’ers zal het vinden van een baan na het omscholingstraject niet moeilijk zijn – zelfs niet binnen je eigen branche. Als je gaat omscholen bij een erkende opleider, dan word je tijdens het traject vaak geholpen aan stageplekken bij uiteenlopende bedrijven in verschillende branches. Dat helpt namelijk bij je ontwikkeling en geeft je de kans te snuffelen aan andere branches en bedrijfsculturen. Via detachering is het zelfs mogelijk na het trainingstraject direct aan de slag te gaan bij een bedrijf. Detacheren is een goede manier om kennis te maken met verschillende branches en bedrijven, met de zekerheid van een contract en goede arbeidsvoorwaarden. Zo wordt misschien een onzekere stap een stuk zelfverzekerder.

Ook in de toekomst

Op dit moment is er veel vraag naar ICT’ers in Nederland bij allerlei verschillende bedrijven. Werk zal er dus zeker te vinden zijn. Maar blijft dat zo? Wij voorspellen van wel. Het ziet er namelijk uit dat ICT’ers in deze digitale tijd steeds gewilder gaan worden. Dus waar wacht je op? Start een nieuwe carrière met omscholen tot ICT’er!

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X