Studeren en leren op latere leeftijd

Studeren en leren op latere leeftijd, waarom zou je het doen? Waarom doen anderen het? Klaas van der Vegt van ITicon B.V. heeft een blog geschreven over zijn ervaringen met leren boven de vijftig jaar. Hij hoopt hiermee anderen te motiveren om zich te blijven ontwikkelen en uitdagingen niet uit de weg te gaan.

Geef sturing aan je situatie

Wanneer je boven de vijftig bent, waarom zou je dan gaan studeren of nieuwe dingen leren? Jaren geleden had ik gezegd: ‘dat is zeker niet aan mij besteed!’ Echter, gedwongen door omstandigheden had ik geen keuze. Reorganisatie en inkrimping bij het bedrijf waar ik toen werkte brachten veel onzekerheden met zich mee. Ik kon toen of niks doen en afwachten wat de toekomst ging brengen, of sturing geven aan de situatie door te gaan leren, met het doel om een andere baan te kunnen vinden. Ik koos voor de tweede optie en ging druk aan de studie.

Dit viel in het begin zeker niet mee, maar na een aantal maanden begon ik het zelfs erg leuk te vinden. Eigenlijk logisch, want ik had een studie gekozen die ik interessant vond en ik had een doel om te studeren. Na het einde van mijn loopbaan bij het bedrijf waar ik werkte, duurde het niet lang voordat ik een andere baan vond bij ITicon. Dit was voornamelijk te danken aan het behalen van een aantal belangrijke certificaten die noodzakelijk waren voor deze nieuwe baan.

Een leven lang leren met plezier

Gelukkig is mijn huidige werkgever van mening dat “een leven lang leren en ontwikkelen” zeer belangrijk is voor zowel het bedrijf als de medewerkers. Hij stimuleert dan ook zeker het volgen van opleidingen en trainingen, het bijwonen van vak gerelateerde seminars en kennisdeling binnen het team. Ik snap dat niet iedereen die luxe heeft, maar het heeft mij enorm veel gebracht aan zowel kennis en werkplezier.

Ik ben leergieriger dan ooit en blijf steeds actief op zoek naar nieuwe kennis en informatie. Ik blijf leren en groeien als persoon. En binnen het bedrijf waar ik nu werk krijg ik ook de kans en het vertrouwen om dit te doen. Ik heb een paar redenen op een rij gezet die voor mij leidend zijn om mijn kennis te blijven ontwikkelen:
• Het vergroot mijn werkplezier
• Ik volg de arbeidsmarkt en ben op de hoogte van de ontwikkelingen;
• Het kunnen blijven werken in mijn eigen sector;
• Uitdagingen zoeken om up to date te blijven;
• De maatschappij verandert altijd, door te blijven leren geef ik sturing aan mijn situatie.

En de belangrijkste reden: Omdat ik het leuk vind!

Ik raad iedereen aan om een opleiding, cursus of training te volgen naast je baan. Doe iets wat bij je past, waar je binnen je huidige of toekomstige functie wat aan hebt, maar doe vooral wat je leuk vindt! Ik kan beamen dat het blijven ontwikkelen en ontplooien van jezelf één van de belangrijkste motivaties is om met plezier aan het werk te kunnen blijven.

ITicon besteedt veel aandacht aan duurzame ontwikkeling van eigen medewerkers, maar biedt ook mogelijkheden aan anderen hun kennis te vergroten. Kijk bijvoorbeeld op ITicon Academy voor trainingen en onze aanstaande webinars en workshops.

Samen meer waarde | Build your future

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X