Net zoals de afgelopen jaren kwam ook dit jaar een “leven lang leren” (het opleiden, bijscholen en omscholen van mensen) weer voor in de plannen die het kabinet op Prinsjesdag bekend maakte.
Hoewel de regering de noodzaak hiervan al lange tijd inziet is het nog altijd niet gekomen tot échte concrete plannen. En dat is jammer omdat we in een tijd zitten waarin de werkloosheid fors is gedaald; voor het eerst sinds tijden is er sprake van krapte. Juist nu zou er tijd en financiële ruimte moeten zijn om te investeren voor tijden waarin het weer wat minder gaat. Want ook die tijd gaat er hoe dan ook weer komen.
Vrijwel iedereen doet nu wel ’iets’ met leren. Dat is niet zo gek, want onbewust leer je heel veel. Het probleem is dat vaak enige vorm van structuur ontbreekt. Men leert dus wel, maar vaak is dit niet efficiënt of zonder uiteindelijk doel voor ogen.
Hoe zit het bijvoorbeeld met een opleiding? Is deze wel toekomstbestendig? En wanneer weet je dit? Hoe weet je welke kennis je nu nodig hebt, maar welke kennis heb je in de toekomst nou echt nodig? Dit geldt voor individuen, maar ook zeker voor organisaties.
Up to date kennis zorgt voor een organisatie die agile is en voorop loopt met de nieuwste technieken en methodieken. Is je kennis niet up to date dan wordt je keihard ingehaald door de concurrentie en voor je het weet loop je blijvend achter de feiten aan.
Om meer structuur te brengen in een ‘leven lang leren’ moeten organisaties en individuen in eerste instantie vooral open staan om zichzelf continu te willen blijven ontwikkelen. Ad hoc een losse training volgen is niet voldoende.
Begin met de aanpassing (of verbetering) van je leercultuur. Embed een leven lang leren en stel doelen voor jezelf of voor je organisatie vast. Waar wil je over één jaar zijn? Waar over 5 jaar? En in de verre toekomst, over 10 jaar?
Een leven lang leren is iedere dag leren. Leren van de mensen waar je mee omgaat, leren van fouten die je maakt en leren in de vorm van opleidingen.
Natuurlijk gaat de invulling van een leven lang leren verder dan alleen bovenstaande uiteenzetting, maar het is absoluut een goed basis om uit te vertrekken. Voor de overheid rest de taak om eindelijk echt concrete invulling te geven aan een leven lang leren. Er zijn genoeg organisaties of instanties die dit de hoogste prioriteit hebben gemaakt en een leven lang leren echt tot een integraal onderdeel hebben gemaakt van hun bedrijfsvoering.
Overheid, practice what you preach: misschien kunnen jullie óók nog een hoop leren van deze toekomstbestendige ondernemingen en individuen. De tijd is gekomen!