Veeam: IT-trends voor 2020 zijn versneld realiteit geworden

Met het delen van een aantal IT-trends voor 2020 eind vorig jaar, voorzag Veeam al dat ‘cloud’ in het nieuwe jaar ‘het nieuwe normaal’ zou worden. Niemand heeft echter kunnen voorspellen dat de wereld er in 2020 heel anders uit zou gaan zien.

Na het uitbreken van de wereldwijde corona-pandemie moesten organisaties bijvoorbeeld vaak sneller verder digitaliseren, waarin adoptie van de cloud een belangrijke stap is. Hierdoor kwamen ook de andere door Veeam voorspelde trends in een stroomversnelling terecht. Dat maakt dat ondanks een ‘nieuw normaal’ onderstaande trends ook vandaag nog zeker actueel zijn:

1. Meer inzet op cloud data management
Data moet ‘vloeibaar’ zijn in een hybrid- en multi-cloudlandschap. Om de beschikbaarheid van data binnen alle storage-omgevingen te garanderen, zetten bedrijven meer in op cloud data management (CDM). Het concept: ‘Data daar waar en wanneer ze nodig zijn’, in 2020 relevanter dan ooit, is alleen mogelijk met een robuuste CDM-strategie.

2. Sneller herstel door betrouwbare back-ups
De drempel voor downtime of andere storingen wordt steeds lager, omdat Service Level Agreements (SLA’s) en de verwachtingen rond databeschikbaarheid hoger op de agenda zijn komen te staan. Door snellere netwerken, betere devices en data-capture- en automatiseringsmogelijkheden zijn back-ups minder arbeidsintensief en een stuk sneller geworden. Bedrijven willen – het liefst binnen enkele minuten – hun data volledig kunnen herstellen. Niet alleen van belang voor de databeschikbaarheid, maar ook voor het uitvoeren van analyses van data en voor testdoeleinden.

3. Software-defined als norm
Het handmatig provisionen van een IT-infrastructuur is gedateerd. Datacentermanagement draait nu steeds meer om software. Meer dan driekwart (77%) van de organisaties gebruikt Software-as-a-Service (SaaS). Een software-defined benadering voor wat betreft data is dan ook relevant voor de meeste bedrijven. In een onderzoek van Veeam naar de gegevenstrends van 2020 noemde 32% van de ondervraagden de afname van hardwarekosten als een belangrijke reden voor modernisering.

4. Back-up-oplossingen worden vervangen
Verouderde back-uptechnologie wordt vervangen en niet langer aangevuld of opgefrist. Meer eenvoud, flexibiliteit en betrouwbaarheid zijn voor bedrijven belangrijk nu de afhankelijkheid van technologie nog steeds sterk toeneemt. Ze willen zeker zijn dat ze werken met oplossingen die voorzien in hun behoeften. Uit het eerdergenoemde onderzoek van Veeam naar de gegevenstrends van 2020 bleek dat 32% van de ondervraagden verbetering van de betrouwbaarheid van back-ups als belangrijke reden zag voor modernisering.

5. Alle applicaties worden bedrijfskritisch
In 2020 is het aantal applicaties dat het stempel ‘bedrijfskritisch’ krijgt verder toegenomen. Waar organisaties voorheen dat onderscheid nog makkelijker konden maken, is dat door de grote afhankelijkheid van de digitale infrastructuur niet meer mogelijk.

Meer trends in gegevensbeveiliging, inclusief een uitgebreid rapport en infographics zijn te vinden via deze website.

Door Ronald Ooms, Regional Vice President North EMEA van Veeam

Gerelateerde berichten...

X