Wat is Multi-Cloud?

Cloud-implementaties blijven massaal aan populariteit winnen, versneld door de wens om te moderniseren, evoluerende telewerktrends en kostenoverwegingen. 81 procent van de ondervraagde organisaties maakte vorig jaar gebruik van multi-cloudstrategieën. Bovendien bleek uit Flexera’s 2020 State of the Cloud Survey dat 93% van de respondenten van plan is om multi-cloud te implementeren.

Wat is een multi-cloudinfrastructuur?

Bedrijven, en vooral grotere ondernemingen, komen er al snel achter dat hun workflows meer vereisen dan een one-size-fits-all tooling-aanpak. Het kiezen voor het product van één leverancier is weliswaar een uniforme strategie, maar kan teams ervan weerhouden belangrijke taken efficiënt uit te voeren. Daarom houdt multi-cloud in dat oplossingen van ten minste twee cloud-leveranciers tegelijkertijd worden gebruikt. Onderzoek van drie jaar geleden stelt echter dat de meeste multi-cloud organisaties gebruik maken van ongeveer vijf cloud-oplossingen. Deze aanpak heeft sindsdien alleen maar aan populariteit gewonnen.

Deze cloud-oplossingen kunnen grote suites zijn zoals Amazon Web Services (AWS), Google Cloud of Microsoft Azure. Deze en andere bedrijven bieden echter gespecialiseerde diensten, infrastructuur en platforms die gericht zijn op specifieke workflows. We verwijzen hier vaak naar als Software as a Service (SaaS), Infrastructure as a Service (IaaS), en Platform as a Service (PaaS). Daarnaast worden Function as a Service-oplossingen (FaaS) een integraal onderdeel van serverloze workflows.

Voordelen van multi-cloud

Organisaties kunnen verschillende cloud-oplossingen combineren bij het maken van tooling-keuzes, mits aan alle benodigde integraties of compatibiliteit is voldaan. Organisaties gebruiken een multi-cloudinfrastructuur niet alleen vanwege de mogelijkheden; een “gefragmenteerde” infrastructuuraanpak helpt vendor lock-in te voorkomen.

Dit is een belangrijk pijnpunt voor veel teams. Applicatie-suites kunnen de capaciteit van een systeem te boven gaan, en nieuwe processen kunnen overgangen naar nieuwe platforms dicteren. Helaas kan dit een enorme uitdaging zijn wanneer gebruik wordt gemaakt van leverancierspecifieke API’s. Dat proces vereist een heroverweging van hoe iemands infrastructuur is ingericht.

Bovendien biedt multi-cloud teams extra flexibiliteit. Een organisatie kan op een dag zeggen: “We verplichten een overstap naar het Google Cloud platform – alleen dat platform en de bijbehorende tools zijn bruikbaar.” Gedwongen overgangen betekenen dat medewerkers met beperkte ervaring met tooling moeten beginnen met onbekende platforms. Dat zorgt voor inefficiëntie. Een open aanpak stelt teams in staat te gebruiken waar ze zich het meest comfortabel bij voelen.

Tot slot is er veel concurrentie op de cloudmarkt. Dat betekent betere prijzen voor uw organisatie, aangezien leveranciers streven naar de beste waardepropositie.

Hoe bouwt u een multi-cloudarchitectuur?

Zoals bij elke overgang, vereist het maken van een infrastructuurbeslissing veel planning. Naast de beslissing of de cloud geschikt is voor u, moet het volgende worden overwogen:

– De expertise en het gemak van het team met bepaalde technologieën
– De soorten applicaties die u draait en hun vereisten
– Hoe het beleid voor gegevens-governance is vormgegeven, en hoe dat van invloed is op waar applicaties worden gehost
– Beveiligingseisen
– Richtlijnen voor naleving
– Budgettaire overwegingen
– Overdraagbaarheid van applicaties
– Openheid van het ecosysteem en beschikbaarheid van integratie
– Lock-in potentieel of tooling afhankelijkheid

Het is daarom belangrijk om te begrijpen hoe configuraties uw implementaties kunnen beïnvloeden.

Overweeg ook de totale waardepropositie. Zal de keuze voor een multi-cloud aanpak voldoende functionaliteit bieden om de keuze te rechtvaardigen? Het is heel goed mogelijk dat een implementatie in één enkele cloud de ideale balans biedt. Het is belangrijk dat besluitvormers met hun technische teams om de tafel gaan zitten om hun behoeften te begrijpen voordat ze hun eisen kenbaar maken.

Over hoe u een multi-cloudstrategie gebruikt, multi-cloud gegevensbescherming, back-up en disaster recovery leest u meer in de blog van Adam Bertram op de website van Veeam.

Gerelateerde berichten...