Consumentenbond hekelt beveiliging Androidtoestellen

De Consumentenbond heeft weinig goede woorden over voor de standaardbeveiliging van Androidtoestellen. Veel foute apps komen in de Play Store terecht en de bescherming tegen phishing is ook niet optimaal. De bond concludeert dat na onderzoek.

De Consumentenbond testte onder andere 21 gratis en betaalde beveiligingsapps. In prijs variëren ze van €7 tot €40 per jaar. Verder werd ook de ingebouwde standaardbeveiliging getest van Google. Deze heten Play Protect en Safe Browsing.

Na onderzoek constateerde de bond dat Play Protect slechts 56% van de 2000 malafide apps kan blokkeren. Dit terwijl de gemiddelde beveiligingsapp goed is voor blokkering van 89% van malware.

Nog slechter

Het programma Safe Browsing komt nog slechter uit de bus. Deze functie moet zorgen dat de standaard Chrome-browser goed is beschermd. Safe Browsing blijkt echter geen van de 250 geteste phishingwebsites te kunnen blokkeren. Dit terwijl  phishing vooral op smartphones niet alleen sterk toeneemt maar op een smartphone ook moeilijker is te doorzien is dan bijvoorbeeld op een pc of laptop.

De bond publiceert een uitgebreid advies over geschikte apps voor beveiliging van Androidtoestellen. Daarin staan zowel betaalde als gratis apps. Volgens de bond kun je zelfs met een goedgekozen gratis app al betere bescherming voor je toestel bieden dan nu het geval is.

Gerelateerde berichten...

X